Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Косово и Метохија > Председнику Србије онемогућено да посети село Бање

Председнику Србије онемогућено да посети село Бање

Косовска Митровица, 9. септембар 2018. године – Председник Републике Србије Александар Вучић наставио је јутрос обилазак јужне српске покрајине, али је колону у којој се налазио на путу ка селу Бање зауставила косовска полиција, док је косовска влада претходно отказала посету из безбедносних разлога.

Фото: Танјуг

На путу Зубин Поток–Бање косовска полиција зауставила је председника Вучића и забранила даљи пут ка Бањама. Такође, неколико стотина Албанаца јутрос је блокирало све путеве ка том српском селу, а током ноћи и јутра чули су се и рафали.

Кфор и КПС саопштили су да не могу да гарантују безбедност, а међу окупљенима у селу Бање било је све више наоружаних људи. Тотална блокада организована је на пет локација тракторима и балванима. Протест су организовали председници општина Србица, Глоговац и других општина Дренице.

Вучић је рекао да је одустао од одласка у Бање јер није желео да угрожава тамошње Србе.

Не волим пушке, мада нисам нешто уплашен, али ја никад народ нећу позивати на оружје, поручио је председник Србије, и поновио да ствари треба да се решавају речима и памећу, а не оруђем и оружјем.

Још сам снажније опредељен за очување мира, српских институција и народа на Косову и Метохији, истакао је Вучић и изразио уверење да Срби на Космету схватају колико се бори за све њих.

Мештанима Бања он се обратио телефоном, уз поруку да му је жао што није могао да дође јер то нису хтеле приштинске власти.

Вучић се потом упутио ка Косовској Митровици, где се обратио Србима са Косова и Метохије на Тргу Шумадија.

Вучић је претходно јутрос обишао Клиничко-болнички центар Косовска Митровица и локацију за пројекат насеља "Сунчана долина", а дочекао га је директор КБЦ-а Милан Ивановић.

Председник Србије је том приликом уручио вредну опрему и возила за КБЦ Митровица и КБЦ Грачаница: два потпуно опремљена санитета, модерни ултразвук, операциони сто за гинеколошку салу, транспортни инкубатор, већи и мањи добош за стерилизацију, материјал за операциону салу и другу опрему.

Први дан боравка на Косову и Метохији Вучић је завршио у Звечану, разговором са политичким представницима Срба.

Питање Косова је тешко и комплексно, зато је такво и решење тог питања, рекао је председник и поновио да је неопходно да се не изгуби из вида колико би Србе драматично угрозило свако рушење мира и стабилности на том подручју.

Вучић је у Лешку најавио инвестиције у Трепчу, отварање фабрике у Лепосавићу и изградњу интерната за Пољопривредну школу.

Обилазак Космета председник је започео у Зубином Потоку, и том приликом поручио да без Газивода нема останка ни опстанка људи у Ибарском Колашину, Зубином Потоку.

Вучић је на затварању Бизнис форума у Лепосавићу упутио позив привредницима из централне Србије да улажу на Косову и Метохији, и у српске и у албанске средине, обећавши субвенције државе.

Наш циљ јесте да Србија буде економски најјача, поручио је председник и изнео планове за развој десет општина са већински српским становништвом, којима је упутио позив да изађу са припремљеним плановима и пројектима.


Документи
  Резолуција о основним принципима за политичке разговоре са привременим институцијама самоуправе на Косову и Метохији (2013)
  Политичка Платформа за разговоре са представницима привремених институција самоуправе у Приштини (2013)
  Споразуми постигнути у дијалогу са Приштином уз посредовање ЕУ (2011)

Линк
Канцеларија за Косово и Метохију

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs