Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Конференције за новинаре > Све спремно за изборе за савете националних мањина

Све спремно за изборе за савете националних мањина

Београд, 6. септембар 2018. године – Министар државне управе и локалне самоуправе у Влади Републике Србије Бранко Ружић позвао је данас припаднике националних мањина да учествују у предстојећим изборима за савете националних мањина и изаберу чланове који би афиримисали њихове интересе у образовању, култури, информисању, употреби језика и писма.

Фото: Фонет

Ружић је, након разговора са комесаром за националне мањине Мисије ОЕБС-а Ламбертом Занијером, подсетио на то да се избори одржавају 4. новембра, и то за 22 савета националних мањина, да се 18 њих бира путем директних избора, а четири путем електорских скупштина.

До сада је предато девет листа, данас-сутра очекујемо још четири, прецизирао је он и оценио да Србија активно ради на унапређењу статуса националних мањина.

Србија је веома богата земља, а националне мањине су драгоценост и компаративна предност у односу на друге државе у региону. Приближно 13 одсто становника Србије су припадници националних мањина, навео је министар и додао да је наша земља у неким сегментима промоције њихових права далеко испред држава чланица ЕУ.

Према његовим речима, један од успеха јесте и прошлогодишње покретање Фонда за националне мањине, чији је буџет ове године увећан 12 пута и који сада износи приближно 200.000 евра.

Наредне недеље потписујемо споразуме са апликантима, њих 77, којима су средства одобрена, а тичу се информисања на језицима националних мањина, које је ове године препознато као приоритет, најавио је Ружић.

Он је пренео да су четири важна закона која се директно тичу припадника националних мањина наишла на одобравање припадника мањина и међународних институција.

Ружић је, коментаришући жалбу Уставном суду коју су најавили представници Бошњачког и Албанског националног већа због два закона о националним мањинама која су овог лета усвојена, рекао да је процес израде тих закона био инклузиван и да тражење мишљења о уставности закона представља легитиман начин борбе за интересе.

Занијер је у складу са тим рекао да је добро што свака мањина има приступ Уставном суду, што процеси могу да се воде и што већа имају начине да делују.

Он је похвалио недавне измене у законодавном оквиру у Србији, оценивши постојеће стање као добро.

Србија добро разуме да су мањине снага и да је постојање различитости добро. Чињеница да постоје савети је позитивна, због тога што су они директна веза са заједницом и што они утичу у јавном дијалогу, објаснио је Занијер.

Он је позитивно оценио и рад билатералних комисија који омогућује мањинама да доприносе изградњи добрих односа са суседним земљама.


Аудио/видео прес
Тонски и видео записи са конференција за новинаре чланова Владе Републике Србије

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs