Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Конференције за новинаре > Социјално-економски савет постигао сагласност о изменама три закона

Социјално-економски савет постигао сагласност о изменама три закона

Београд, 5. септембар 2018. године – Председавајући Социјално-економском савету (СЕС) и председник Уније послодаваца Србије (УПС) Милош Ненезић изјавио је данас да су чланови Савета постигли сагласност о изменама Закона о ПИО, као и о изменама Нацрта закона о платама државних службеника и намештеника и Нацрта закона о изменама и допунама Закона о државним службеницима.

Љубисав Орбовић, Зоран Ђорђевић, Зоран Стојиљковић и Милош Ненезић

Ненезић је на конференцији за новинаре у Влади Србије, по завршетку седнице Социјално-економског савета, рекао да су усвојене и иницијативе УПС-а о томе да се у наредном периоду разматрају измене закона о трговини, занатству и инспекцијском надзору.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Зоран Ђорђевић најавио је да ће се измене Закона о ПИО већ сутра наћи на седници Владе, а да ће у наредном периоду уследити и укидање Закона о привременом уређењу пензија.

Ђорђевић је рекао да се за сада не размишља и неће се разговарати о укидању казнених пенала за остале категорије пензионера који су пре 65. године отишли у пензију, указујући да је то потребно да би систем са 1,75 милиона пензионера био одржив.

Када је реч о укидању пенала пензионерима са бенефицираним радним стажом, министар је навео да се њима колико се признаје бенефицирани радни стаж, толико се умањује старосна граница.

Ако се за 12 месеци признаје 18 месеци стажа, као на пример код пилота или рудара, они не би имали пенале са око 51. или 52. године живота, рекао је Ђорђевић.

Он је најавио да ће у петак, 7. септембра, бити одржан колегијум Социјално-економског савета на којем ће се говорити о минималној цени рада, а у понедељак, 10. септембра, и састанак којем ће присуствовати премијерка Ана Брнабић, после чега ће медији бити обавештени о
резултатима.

АУДИО: Конференција за новинаре Социјално-економског савета Републике СрбијеПредседник Савеза самосталних синдиката Србије (СССС) Љубисав Орбовић поздравио је укидање казнених поена за део пензионера који имају бенефицирани радни стаж.

Орбовић је навео и да су синдикати изразили револт јер се за остале категорије пензионера, који су силом прилика остали без радних места
пре 65. године, не укидају ти пенали.

Он је подсетио на то да је СЕС у два наврата потврдио такву одлуку, али она није стављена на дневни ред, јер су се власти предомислиле.

У СЕС-у нико није био против, али Међународни монетарни фонд (ММФ) то не дозвољава, додао је председник Савеза самосталних синдиката Србије.

Према његовим речима, пензионери који су отишли пет година пре законског рока у пензију годишње изгубе 2,5 пензије, односно једну целу годину немају пензију.

Орбовић је напомено да тренутно 17.300 пензионера има те казнене поене.

Председник УГС Независност Зоран Стојиљковић рекао је да постоји несагласност око начина и метода како је требало уредити ове измене Закона о ПИО.

Стојиљковић је истакао да поздравља измене које су сада учињене, али
сматра да су на оне брзину достављене и да је требало то учинити на други начин.


Аудио/видео прес
Тонски и видео записи са конференција за новинаре чланова Владе Републике Србије

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs