Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Конференције за новинаре > Нема загађења ваздуха у Народној библиотеци Србије

Нема загађења ваздуха у Народној библиотеци Србије

Београд, 30. август 2018. године – Министар културе и информисања у Влади Републике Србије Владан Вукосављевић изјавио је данас на конференцији за новинаре у Министарству културе и информисања да Народна библиотека Србије неће радити док надлежни не дају одобрење након безбедносних провера.

Фото: Танјуг

Вукосављевић је одбио да говори о истрази несреће у којој су два радника једне приватне фирме изгубила живот, али је истакао да су јуче обављене токсиколошке анализе и да нема загађења ваздуха у НБС.

Да би библиотека несметано могла да настави да ради потребно је, осим стања ваздуха у простору, утврдити и стање система након акцидента, објаснио је Вукосављевић.

Новинарима су подељени извештај приватне фирме Empex од 22. априла 2018. године о провери инсталација у Народној библиотеци Србије и претходни инспекцијски преглед МУП-а у овој установи из 2015. године.

Вукосављевић је истакао да ништа није указивало да постоје проблеми у систему до тренутка трагедије, указавши на то да је целокупна документација у формалном смислу исправна и да су контроле и инспекцијски надзори спровођени по прописима.

Према нашем схватању ствари систем противпожарне заштите, програмска документа и начин ангажовања стручних лица и предузећа функционишу како је замишљено, рекао је Вукосављевић.

Он је истакао да ће истрага која се води врло прецизно дати коначну реч о томе како се несрећа догодила.

Управник Народне блиблиотеке Србије Ласло Блашковић изразио је саучешће породицама двојице погинулих радника Empex, фирме која је одржавала противпожарне системе у тој установи.

Блашковић је рекао да је НБС добила информацију о томе да ће је посетити противпожарна инспекција и да је због тога у ванредну контролу позвана фирма Empex, која четири године контролише противпожарне системе.

Ствар је требало да буде рутинска. Библиотека је добила информацију да ће је посетити противпожарна инспекција и у склопу припрема за долазак позвана је фирма Empex у ванредну контролу. Није било никакве хаварије и ништа није указивало на то да би несрећа могла да се деси, навео је Блашковић.


Аудио/видео прес
Тонски и видео записи са конференција за новинаре чланова Владе Републике Србије

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs