Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Косово и Метохија > Решавање питања несталих важно за стабилизацију региона

Решавање питања несталих важно за стабилизацију региона

Београд, 29. август 2018. године – Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Марко Ђурић изјавио је данас да однос према питању несталих мора бити показатељ наше заједничке искрености у напорима да региону осигурамо стабилну будућност и коначно затворимо странице историје сукоба.

Фото: kim.gov.rs

Ђурић је у писаној изјави за медије, поводом Међународног дана несталих, истакао да тај дан из године у годину подсећа државе и друштва у региону на неиспуњену обавезу према породицама људи несталих у ратним сукобима на простору бивше Југославије.

Међу хиљадама оних који се и даље воде као нестали је и 1.648 особа са Косова и Метохије чија судбина још није расветљена или њихови посмртни остаци још нису пронађени, прецизирао је он.

Ђурић је навео да је решење тог питања не само дуг према породицама које заслужују да знају судбину својих најближих, већ и обавеза према друштвима која без тога не могу рачунати на будућност која ће бити обележена сарадњом уместо конфликтима.

Надам се да ће однос према жртвама у будућности у читавом региону бити више обележен хуманошћу и искреном емпатијом, а мање политичким калкулацијама, а да ће добром вољом и истинским напором свих судбине преосталих несталих особа бити коначно расветљене, поручио је директор Канцеларије за Косово и Метохију.

Међународни дан несталих обележава се 30. августа.


Документи
  Резолуција о основним принципима за политичке разговоре са привременим институцијама самоуправе на Косову и Метохији (2013)
  Политичка Платформа за разговоре са представницима привремених институција самоуправе у Приштини (2013)
  Споразуми постигнути у дијалогу са Приштином уз посредовање ЕУ (2011)

Линк
Канцеларија за Косово и Метохију

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs