Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Интервјуи > Завршетак реконструкције Палате правде током наредне године

Завршетак реконструкције Палате правде током наредне године

Београд, 26. август 2018. године – Министар правде у Влади Републике Србије Нела Кубуровић изразила је данас уверење да ће у Палату правде у септембру наредне године бити усељени Први основни суд, Прво основно јавно тужилаштво, Виши суд и Више јавно тужилаштво, који ће се након реконструкције зграде вратити на стару адресу.

Фото: telegraf.rs

Кубуровић је у интервјуу за дневни лист "Телеграф" навела да је и затвор у Панчеву завршен, тако да ће 1. октобра бити отворено приближно 20.000 квадрата у том објекту.

Она је објаснила да ће то бити један од најмодеранијих затвора у региону, затвореног типа, са најсавременијим безбедносним системом, уз напомену да је предвиђено да у њему буде 500 осуђеника, односно 300 осуђеника и 200 притвореника.

Кубуровић је најавила и почетак изградње Палате правде у Крагујевцу, за коју је уговор о градњи потписан недавно, док је за наредне дане планирано полагање камена темељца.

То је, како је истакла, можда и највећи пројекат зато што је реч о изградњи потпуно нове зграде у којој ће бити смештено 11 правосудних органа, који широм Крагујевца раде у потпуно неадекватним условима.

Према њеним речима, до краја августа биће завршен нацрт уставних амандмана, који је усклађен са мишљењем Венецијанске комисије, а који ће бити упућен Влади.

Влада најпре треба Скупштини да упути предлог да се уопште уђе у разматрање промене Устава и то треба да одобри две трећине посланика, а након тога може да се говори о конкретном предлогу промене уставних амандмана, објаснила је она.

Према њеним речима, циљ промене Устава јесте да се, пре свега, дође до добре основе за доношење бројних закона, с тим што ће се мењати закони о судијама, о јавном тужилаштву, о уређењу судова, о правосудној академији.

Кубуровић је напоменула да ће се испоштовати препорука Венецијанске комисије да се само Републички јавни тужилац бира у Скупштини, док ће све јавне тужиоце бирати Високи савет тужилаштва.

Влада Србије усвојила је и Предлог Закона о лобирању, који је упућен у Скупштину, док је Закон о корупцији нови назив за Закон о Агенцији за борбу против корупције, који се тренутно налази на експертизи у Бриселу.

То су, како је предочила, два закона којима се испуњавају обавезе Србије из Националне стратегије за борбу против корупције и препоруке организације ГРЕЦО.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs