Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења Владе > Важност наставка дијалога са медијским и новинарским удружењима

Важност наставка дијалога са медијским и новинарским удружењима

Београд, 17. август 2018. године – Други састанак Координационе групе Владе Републике Србије за сарадњу са медијима и Тима за дијалог, који чине представници девет медијских и новинарских удружења, одржан је јуче у Влади Србије.


На састанку је закључено да је потребно наставити дијалог представника извршне власти и медијских и новинарских удружења у циљу унапређења и побољшања медијске сцене у Србији.

Дијалог са медијским и новинарским удружењима пре три месеца поново је иницирала председница Владе Србије Ана Брнабић, након чега је формирана нова радна група за израду медијске стратегије, која је у међувремену почела са радом.

На јучерашњем састанку посвећено је доста времена актуелном случају портала Јужне вести.


Представници медијских и новинарских удружења захтевали су информације о овом случају, а представници владиног тела изнели су чињенице да су порески инспектори током контроле рада тог портала поступали искључиво у складу са пореском регулативом и важећим законским прописима. Разговори о овој теми биће настављени.

Представници шест медијских и новинарских удружења, који су чланови Тима за дијалог, затражили су да се у наредном периоду разматрају и решавају питања из медијске сфере у циљу побољшања ситуације на медијској сцени.

Предложене теме обухватају однос према новинарима и медијским удружењима, безбедност новинара, пуну примену медијских закона, подршку процесу израде медијске стратегије, завршетак процеса приватизације медија, разматрање проблема у конкурсном суфинансирању медијских садржаја, питања издвајања јавних средстава у медијској сфери, као и питања приступа информацијама од јавног значаја.


У складу са темом покренутом на једном од првих састанака, представници Координационе групе представили су решење за питање наплате ПДВ-а за суфинансирање пројеката од јавног интереса у области јавног информисања.

Наиме, објављивањем Мишљења на сајту Министарства финансија прецизирано је да су пројекти у области јавног информисања ослобођени плаћања ПДВ-а.

Објављено мишљење обавезујуће је за поступање Пореске управе на целој територији Србије.

Представници Координационе групе упутили су позив представницима медијских и новинарских удружења да правовремено укажу на евентуално одступање од правила, како би се проблеми одмах решавали.

У циљу постизања пуне транспарентности у раду и представљања јавности тема од значаја, као и ставова учесника састанка о тим темама, договорено је да се записници са састанака Координационе групе и Тима за дијалог објављују на сајту Владе Србије. Сви учесници састанка сложили су се да је важно да се негује култура дијалога и обавезали су се да ће водити рачуна о томе да својим наступима у медијима не угрожавају започети дијалог.

Записник са првог састанка, одржаног 12. јула 2018. године, можете преузети овде.


Документи
Извештаји са седница Владе: предлози закона, стратегије, решења, уредбе, закључци, одлуке, информације ...

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs