Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности премијера > Потребна дугорочна нормализација односа Београда и Приштине

Потребна дугорочна нормализација односа Београда и Приштине

Београд, 16. август 2018. године – Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић оценила је да је сада тренутак да изађемо из замрзнутог конфликта по питању Косова и Метохије и кренемо путем којим би кренуле нације које решавају проблеме и тако постају победници.

Фото: Танјуг

Брнабић је у изјави за агенцију Танјуг упутила позив свим актерима политичког и јавног живота на одговоран однос према том питању, као и свим грађанима – да стану уз председника Републике Александра Вучића, у настојању да се нађе решење за Космет и за будућност земље.

Проналажење решења за дугорочну нормализацију односа Београда и Приштине без сумње је најважније политичко питање за будућност наше земље и нашег народа, оценила је председница Владе.

Она је рекла да је председник Александар Вучић отварањем унутрашњег дијалога и тешким, али никад конструктивнијим разговорима са најважнијим светским лидерима, показао одважност, храброст, највећи могући степен политичке одговорности и лидерства у намери да реши тешко и емотивно питање које деценијама уназад оптерећује наше друштво.

Брнабић је поновила да Косово и Метохија није питање за једнократну употребу, а посебно не за политичку злоупотребу.

Оно се, међутим, већ неко време претвара у предмет дневно-политичких расправа, које не само да не доприносе демократском политичком дијалогу, већ га додатно деградирају и то на питању око кога морамо успоставити национални консензус, рекла је премијерка.

Ако су период за нама обележиле неконструктивне расправе, и даље имамо времена да покажемо пуну одговорност и политичку зрелост, истакла је она.

Брнабић је упутила апел свим учесницима у политичком и јавном животу да наступају као одговорни појединци, свесни да ће решење овог питања обележити будућност генерација.

У тренутку када се однос великих сила према Србији мења и када се наш глас чује много више него пре неколико година, време је да покажемо што веће јединство о овој теми, рекла је премијерка и додала да читаво друштво треба да се покрене ка решењу, извуче главу из прошлости и окрене се будућности коју сада стварамо.

То значи да се грађанима не нуде решења која лепо звуче, а која, нажалост, немају никакво утемељење у реалности и политичком тренутку у коме се налазимо, објаснила је председница Владе.

Брнабић је још једном упутила позив грађанима да стану уз председника Републике, да заједно гледамо у будућност, пре свега због генерација које долазе, али и због садашњих генерација, које могу да прекину низ лоших и губитничких одлука које су доношене у не тако далекој прошлости.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs