Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Дан сећања на злочин над српском децом у Гораждевцу

Дан сећања на злочин над српском децом у Гораждевцу

Београд, 13. август 2018. године – Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић истакао је на обележавању 15-годишњице злочина над српском децом у Гораждевцу у Спомен-соби „Косметске жртве“ да су Срби највеће жртве етничког чишћења и геноцида на подручју овог региона.

Фото: Министарство спољних послова

Дачић је навео да је оно што највише боли то што ниједан злочин није расветљен, нити су пронађени њихови починиоци, због чега слике у овој спомен-соби опомињу да то не смемо да заборавимо.

Он је потврдио и да ће држава дати сву документацију која је потребна за подношење тужби грађана због бомбардовања НАТО муницијом са осиромашеним уранијумом 1999. године.

Први потпредседник Владе је подсетио на то да су такве појединачне тужбе подношене у Италији, а да су их подносили војници који су били у мировним мисијама на Косову и Метохији, у срединама које су биле гађане муницијом са осиромашеним уранијумом.

Они су, како је додао, тужили своју државу зато што их је слала тамо.

Дачић је рекао да је Србија раније покушавала да тужи НАТО земље због бомбардовања и да су и у Србији вођени процеси, али да су после 5. октобра ти процеси обустављени, при чему је Србија својевремено поднела тужбу Међународном суду у Хагу, који је одбио надлежност у том случају.

Остало је да се види да ли је могуће да појединици покрену тужбе у појединим државама, указао је први потпредседник Владе и оценио да је то можда најбољи начин и пут.

Обележавање 15 година од злочина над српском децом у Гораждевцу организовало је Удружење породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs