Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Косово и Метохија > Питање Косова и Метохије захтева свеобухватно решење

Питање Косова и Метохије захтева свеобухватно решење

Београд, 10. август 2018. године – Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Марко Ђурић поручио је данас Србима на Косову и Метохији да не дозволе да их било ко лаже да ће у било ком исходу разговора о будућности покрајине бити мање Србије и мање српске помоћи за њих.

Фото: Танјуг

Ђурић је на конференцији за новинаре у Влади Србије истакао да ће свака одлука која се буде доносила бити и њихова, односно заједничка одлука свих грађана Србије.

Он је, указујући на то да је решење још миљама далеко, нагласио да Срби на Космету неће имати било шта мање од онога што имају данас.

Ако и само ако до споразума икада дође, а много су веће шансе да до њега не дође, Срби на Косову и Метохији могу да имају само више, и Србија таквим споразумом може да има само више територије, институционалне заштите, права за српски народ, СПЦ, и наравно више финансијске подршке за опстанак, рекао је директор Канцеларије за Косово и Метохију.

Ђурић је показао присутним новинарима карту Космета и рекао да је жалосна стварност коју неки покушавају да прикрију то да у многим зонама и областима више нема Срба.

Грађани, како је истакао, треба да знају да би прихватање чланства Косова у УН, за шта се неки залажу, без да Србија добије било шта, значило ништа друго него да Србија прихвати независност Косова и Метохије на целој територији такозване Републике Косово.

АУДИО: Конференција за новинаре директора Канцеларије за Косово и Метохију Марка ЂурићаЂурић је поновио да свако решење мора бити свеобухватно, да садржи решење питања имовине, статуса и положаја СПЦ, која мора имати више права и могућности, и додао да то исто важи за Газиводе, Валач и Трепчу.

Питање Космета је вододелница српске будућности, закључио је директор Канцеларије за Косово и Метохију и истакао да се Србија данас бори за свој живот, опстанак, довођење нових инвестиција, отварање радних места и да сачува мир на сваком пољу.


Документи
  Резолуција о основним принципима за политичке разговоре са привременим институцијама самоуправе на Косову и Метохији (2013)
  Политичка Платформа за разговоре са представницима привремених институција самоуправе у Приштини (2013)
  Споразуми постигнути у дијалогу са Приштином уз посредовање ЕУ (2011)

Линк
Канцеларија за Косово и Метохију

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs