Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Косово и Метохија > Судбину комбината "Трепча" решавати једино преговорима

Судбину комбината "Трепча" решавати једино преговорима

Звечан, 6. август 2018. године – Представници Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије, Срба са Космета и менаџмента Рударско-металуршко-хемијског комбината "Трепча" оценили су на данашњем састанку у Звечану да је Нацрт закона о Трепчи о којем би сутра требало да се изјасне посланици Скупштине Косова неприхватљив.

Помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је новинарима након састанка да ће закон о Трепчи остати мртво слово на папиру ако се питање овог комбината буде решавало без договора са српским властима.

Чињенице да се Трепча налази на северу Космета и да се рудне жиле њених рудника налазе већим делом на територији централне Србије, говоре о томе да ће, ако не дође до разговора са правим власницима и ако не буде уклјучена српска страна, евентуално усвојени закон у косовској скупштини остати само мртво слово на папиру.

Петковић је нагласио да комбинат "Трепча" представлја власништво Републике Србије и да Фонд за развој Републике Србије са више од 55 одсто акција учествује у укупном капиталу "Трепче" као већински власник.

То је имовина државе Србије а не лажне државе Косово, рекао је он и истакао да је Влада Србије апсолутно против Нацрта закона о Трепчи.

Он је додао да власти у Приштини овим нацртом закона желе да легализују отимање српске имовине, желе да комбинат "Трепча" претворе у предузеће приштинске владе, узурпирају укупну имовину, руднике и сва постројења и инфраструктуру компаније.

Апелујемо да се са дневног реда Скупштине Косова уклони “сулуди” предлог закона о Трепчи јер он не доноси никоме добро, поручио је Петковић.

На састанку који је одржан у седишту комбината "Трепча" у Звечану присуствовали су поред представника Канцеларије за Косово и Метохију, менаџмента "Трепче" и други представници Срба из покрајине.


Документи
  Резолуција о основним принципима за политичке разговоре са привременим институцијама самоуправе на Косову и Метохији (2013)
  Политичка Платформа за разговоре са представницима привремених институција самоуправе у Приштини (2013)
  Споразуми постигнути у дијалогу са Приштином уз посредовање ЕУ (2011)

Линк
Канцеларија за Косово и Метохију

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs