Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Политика > „Олуја“ један од највећих погрома српског народа

„Олуја“ један од највећих погрома српског народа

Бачка Паланка, 4. август 2018. године – Председник Републике Србије Александар Вучић, председница Владе Србије Ана Брнабић и чланови Владе Србије присуствовали су вечерас у Бачкој Паланци државној манифестацији посвећеној обележавању Дана сећања на све страдале и прогнане Србе у хрватској војно-полицијској акцији „Олуја“.

Вучић је, на стадиону Спортско-рекреативног центра „Тиквара“, поручио да Србија више неће бити само уточиште, већ и заштита, да ће стајати уз свој народ и да неће дозволити да буде прогањан и убијан.

Он је изразио захвалност свим људима који су дошли на ову манифестацију, истакавши да су се окупили сви српски политички представници из Републике Српске, Босне и Херцеговине (БиХ), Црне Горе и Хрватске.

Сви су овде и чини ми се да вечерас сви Крајишници, где год да живе, од Бусија до Канаде, до Футога до Аустрије, знају да нису сами, и да су сви Срби са њима, да неће бити сами јер Србија можда може без Крајине, али без Крајишника не може, навео је председник Србије.

Парастос свим жртвама служио је патријарх српски Иринеј, који је у обраћању окупљенима рекао да је једина кривица настрадалих то што су били Срби и што су припадали православној вери.


То је био страшан дан наше историје, један од најстрашњих од постојања на овим просторима, рекао је патријарх и додао да је најтрагичније то што они нису пострадали од руку непознатог народа, нити од руку неке непознате религије, већ од браће хришћана.

Централној државној манифестацији присуствовали су и представници Владе Републике Српске, чланови Народне скупштине Републике Србије, Народне скупштине Републике Српске и других органа Републике Србије и Републике Српске, представници Војске Србије, Српске православне цркве, удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и бројни грађани.

Своје сећање на август 1995. године пренели су сведоци из избегличке колоне која је стигла у Србију.

Овом приликом одржан је и пригодни уметнички програм који је подсетио на голготу коју су прогнаници прошли пре 23 године.

Хрватска војска је 4. августа 1995. године почела операцију "Олуја", у којој је убијено или нестало приближно 2.000 Срба, а протерано више од 220.000.


Устав
Текст новог Устава Републике Србије, који су посланици Народне скупштине једногласно изгласали 30. септембра 2006. године
  DOC (MS Word)
  PDF (Adobe Acrobat)

Мултимедија
ВИДЕО: Гласање о Уставу у Народној скупштини (извор: Радио-телевизија Србије)

Документи
  Меморандум о међусобном разумевању Руске Федерације и СЦГ
  Повеља о људским и мањинским правима
  Бирачки списак (октобар 2003. године)
  Закон о сарадњи СРЈ са Хашким трибуналом

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs