Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Косово и Метохија > Одржана седница Савета за националну безбедност

Одржана седница Савета за националну безбедност

Београд, 4. август 2018. године – Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Марко Ђурић изјавио је да је Савет за националну безбедност на данашњој седници усвојио одређене закључке, а да је председник Републике Александар Вучић надлежним службама дао одговарајуће задатке.

Фото: tanjug.rs
Ђурић је испред Председништва Србије, по завршетку седнице, истакао да су данас разматране три тачке – анализирана је политичко-безбедносна ситуација на Космету, стање у органима и службама безбедности у систему одбране и обавештајним службама, цивилним и војним, као и политичка и безбедносна ситуација у нашем и ширем региону.

Он је посебно нагласио да је данас било речи о чињеници да се 1.930 дана не спроводи договор о Заједници српских општина (ЗСО) и да је велика срамота што морамо да разговарамо о безбедности Срба на Космету, а не о неспровођењу Бриселског споразума од стране Приштине и неспровођењу гаранција које је дала међународна заједница.

Ђурић је истакао да су поједини Срби из политичких кругова и неки црквени великодостојници стварали атмосферу у којој су оптуживали сопствену државу да планира најстрашније злочине према сопственом народу и износили измишљотине и лажне сценарије договорених сукоба. 

Он је подвукао да смо на тај начин доведени у ситуацију да, уместо да причамо о неспровођењу Бриселског споразума, разговарамо о другим стварима и да будемо срећни што неће бити сукоба на Космету. 

Али, нећемо престати да говоримо о неопходности да се споразуми спроведу и лицемерном понашању Приштине и дела међународне заједнице, поручио је Ðурић и оценио да се показало да њихови потписи не вреде ништа, додавши да смо и раније упозоравали на то да Приштина неће спровести споразум.

Седницу Савета за националну безбедност је хитно сазвао председник Србије Александар Вучић.

Седници су присуствовали председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, министар одбране Александар Вулин, министар правде Нела Кубуровић, начелник Генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић, шеф Безбедносно-информативне агенције (БИА) Братислав Гашић и републички јавни тужилац Загорка Доловац.


Документи
  Резолуција о основним принципима за политичке разговоре са привременим институцијама самоуправе на Косову и Метохији (2013)
  Политичка Платформа за разговоре са представницима привремених институција самоуправе у Приштини (2013)
  Споразуми постигнути у дијалогу са Приштином уз посредовање ЕУ (2011)

Линк
Канцеларија за Косово и Метохију

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs