Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Косово и Метохија > Срби на Космету ће реаговати одговорно и смирено

Срби на Космету ће реаговати одговорно и смирено

Београд, 3. август 2018. године – ­Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Марко Ђурић изјавио је вечерас да ће Срби на Космету реаговати озбиљно, одговорно и смирено у вези са ширењем различитих дезинформација и провокација званичне Приштине.

Фото: tanjug.rs
Ђурић је у изјави за Радио-телевизију Србије (РТС) објаснио да нико од Срба у јужној српској покрајини неће предузети било какве радње које би пружиле изговор појединим Албанцима или злонамерним деловима међународне заједнице да против Срба преузму било какву акцију.

Он је пренео да су грађани Србије на Космету са олакшањем примили поруке председника Србије Александра Вучића.

Оно што забрињава, како је упозорио, јесте кампања притисака и дезинформација у којима, нажалост, учествују и поједини Срби који за рачун Приштине и појединих страних држава говоре о тобожњим сценаријима договорених сукоба, подела и томе слично.

Према његовим речима, то су приче које треба да створе алиби појединим круговима у Приштини како би предузимали мере против Срба на Космету.

Ђурић је, говорећи о појачању трупа КФОРА на северу Космета, рекао да ова мисија има јасно дефинисану улогу и циљ, као и држава Србија.

Срби су данас задовољни порукама председника Републике јер знају да их држава штити. Тако и КФОР има своје обавезе које ми очекујемо да у потпуности испуни, као и да се понаша неутрално и да смањује настале тензије, објаснио је он.

Желим да поручим грађанима да немају разлога да брину јер држава ради свој посао и према међународној заједници и безбедносно, а они који шире различите дезинформације то свакако не раде у интересу наше земље, већ у интересу представника Приштине, поновио је Ђурић.

Он је најавио да ће о томе више бити речи на сутрашњој седници Бироа за координацију служби безбедности.

Србија ће, како је подвукао, реаговати као озбиљна и одговорна држава, и додао да наши људи неће наседати на провокације и неће предузимати било шта што би било коме дало изговор.


Документи
  Резолуција о основним принципима за политичке разговоре са привременим институцијама самоуправе на Косову и Метохији (2013)
  Политичка Платформа за разговоре са представницима привремених институција самоуправе у Приштини (2013)
  Споразуми постигнути у дијалогу са Приштином уз посредовање ЕУ (2011)

Линк
Канцеларија за Косово и Метохију

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs