Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења Владе > Усвојен Национални програм руралног развоја за наредне две године

Усвојен Национални програм руралног развоја за наредне две године

Београд, 30. јул 2018. године – Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници Стратегију јавног здравља у Републици Србији за период 2018–2026. године и Стратегију за превенцију и контролу ХИВ инфекције и АИДС-а 2018–2025. године, као и Национални програм руралног развоја 2018–2020.


Основни циљ Националног програма руралног развоја 2018–2020. године је подизање конкурентности регистрованих пољопривредних произвођача и подршка запошљавању младих у руралним подручјима.

Усвајањем овог програма остварају се законски услови за коришћење прописаних подстицајних средстава за прехрамбени сектор, реструктурирање и развој тржишта, унапређење руралног развоја и животне средине.

Инвестиције за ове намене предвиђене су, између осталог, и за набавку стоке, опрему и механизацију, као и обнову вишегодишњих засада.

Овај документ усклађен је са стратешким оквиром Заједничке пољопривредне политике Европске уније за период 2014–2020.

Стратегија јавног здравља представља подршку друштвеној бризи за унапређење здравља и квалитета живота и усклађена је са препорукама Европске уније и Светске здравствене организације. Обухвата физичко, ментално и социјално здравље становништва, промоцију здравља и превенцију болести, као и очување животне средине и радне околине.

Такође, документ утврђује и организацију и функционисање здравственог система и поступање у кризним и ванредним ситуацијама.

Циљ Стратегије за превенцију и контролу ХИВ инфекције и АИДС-а представља превенцију ове и других полно преносивих болести, као и обезбеђивање лечења и подршке оболелима.

Такође, Стратегија се бави и заштитом од дискриминације и промоцијом људских права особа које живе са ХИВ-ом. У фокусу овог програма биће унапређење квалитета живота и смањење смртности код оболелих од АИДС-а, али и туберколозе и хепатитиса Б и Ц, као и правовремено лечење деце рођене од мајки инфицираних ХИВ-ом.

Влада Србије донела је одлуку о додели новчане награде од по 20.000 евра сваком освајачу златне медаље на недавно одржаном Европском ватерполо првенству у Барселони.

Поред српских репрезентативаца, награда у истом износу биће додељена и тренеру ватерполо репрезентације Србије Дејану Савићу.


Документи
Извештаји са седница Владе: предлози закона, стратегије, решења, уредбе, закључци, одлуке, информације ...

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs