Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Конференције за новинаре > За годину пријављено приближно 45.000 случајева породичног насиља

За годину пријављено приближно 45.000 случајева породичног насиља

Београд, 19. јул 2018. године – Министар правде у Влади Републике Србије Нела Кубуровић упозорила је данас на то да је у овој години у Србији било 30 смртних случајева у насиљу у породици, док је од 1. јуна прошле године до 30. јуна ове, укупно пријављено 44.728 случајева таквог насиља.


Кубуровић на конференцији за новинаре, одржаној након друге седнице Савета за сузбијање насиља у породици, на којој су разматрани резултати једногодишње примене Закона о спречавању насиља у породици, истакла да је број пријављених случајева насиља велики, али и да показује да су жртве охрабрене да насиље пријављују.

Она је навела да је у 16.185 случајева било предлога за изрицање мере приликом пријаве насиља, судови су усвојили продужење хитне мере на 30 дана у 15.617 случајева, док су израђена 10.503 индивидуална плана за заштиту жртава, што показује да су групе за координацију које су формиране разматрале појединачне случајеве.

Као појединци имамо обавезу да пријављујемо насиље. Од 30 смртних случајева у 2018. години, само у три случаја смо имали пријаву насиља, навела је Кубуровић и подвукла да насиље није приватна ствар.

Према њеним речима, 44.728 укупно пријављених случајева показује да се више не ћути о насиљу у породици јер се доста радило и на едукацији и сарадњи са институцијама широм Србије, а резултати рада биће достављени Влади у форми извештаја.

Ми остајемо спремни за то да закон дорађујемо и да се са овим друштвеним проблемом боримо и даље, поручила је Кубуровић.

АУДИО: Конференција за новинаре после друге седнице Савета за сузбијање насиља у породициПотпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је да је полиција изрекла за годину дана укупно 28.026 мера, од тога 8.751 меру привременог удаљења учиниоца из стана, 19.275 мера привремене забране учиниоцу да контактира жртву и прилази јој, од чега су од стране судова имали продужетак мера у 15.373 случаја.

Он је, говорећи о санкцијама, рекао да постоје хитне мере, где су полицијски службеници у великом броју случајева први који се срећу са починиоцима и жртвама насиља и изричу мере којима се ради, пре свега, на заштити жртве.


Стефановић је истакао да је веома важна сарадња и са невладиним институцијама које се баве овим питањем, као и међуресорна сарадња са свим организацијама – од здравства, социјалних служби, тужилаштва, полиције, до свих оних који хоће да се укључе у пружање подршке жртвама насиља.

Веома је важно да жртве знају да имају подршку, да знају да нису саме у свему томе што се дешава и да могу да рачунају на то да ће друштво стати иза њих и не само физички спречити да им неко нанесе физичку патњу или тешку телесну повреду, већ и у томе да ће их подржати у даљем животу, нагласио је он.

Превентива насиља је, како је рекао, веома важна, истакавши да је у основним школама прошле године почео циклус предавања између којих је једна од тема супротстављање насиљу.


Министар за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Зоран Ђорђевић рекао је да је држава решена да се избори са овим проблемом, те да су поред наведених институција укључени и министарства здравља, просвете, науке и технолошког развоја и културе.

Он је навео да је након два убиства у центрима за социјални рад прошле године одлучено да се ти центри реформишу у четири фазе, при чему је прва фаза завршена.

У другој половини године радиће се на изменама и допунама низа закона који се директно и индиректно тичу проблема насиља у породици, што ће утицати на смањење насиља, јер сви треба да се боримо против тога, закључио је Ðорђевић.


Аудио/видео прес
Тонски и видео записи са конференција за новинаре чланова Владе Републике Србије

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs