Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Косово и Метохија > Без постизања решења извесни нови проблеми за Србе на Космету

Без постизања решења извесни нови проблеми за Србе на Космету

Београд, 19. јул 2018. године – Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Марко Ђурић изразио је данас уверење да одржавање статус квоа без постизања компромисног решења за питање Космета, не би било одрживо, нити би било у нашем интересу, поручивши да би за Србију све сем компромиса била странпутица.


Ђурић је на конференцији за новинаре упозорио на то да се могу очекивати нови проблеми и сукоби уколико се договор не постигне, и поновио да Београд жели договор.

Лично, као неко ко се бави овим питањем шест година, сматрам да је постизање неке врсте договора, који би пре свега задовољио наше интересе, важно, јер би све остало представљало за Србију и наш народ странпутицу, поручио је директор Канцеларије за Косово и Метохију.

Он је нагласио да је обавеза и дужност власти да се бори за договор, и упозорио на то да је, ако договора не би било, извесно да бисмо у наредних неколико година могли да очекујемо нове проблеме и сукобе, све оно ружно што желимо да избегнемо на сваки начин.

Зато смо спремни да се боримо за политичко решење, и јасно и гласно кажемо да нећемо да прихватимо глупости које неки покушавају да нам наметну, претећи сукобима и новим ратовима, а надајући се да ће неког у Србији моћи да присиле да прихвате независност Косова, поручио је Ðурић.

Он је указао на то да председник Србије Александар Вучић тако нешто неће прихватити и да се на сваком састанку од првог до последњег момента бори и за положај Срба у покрајини.

Разговори се воде, како је нагласио, у тешким околностима јер Албанци мисле да су независна држава, а у то их убеђују и неке од најмоћнијих држава света.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је навео да се неће дозволити да било ко у Рашкој области угрожава права грађана и нарушава међунационалне односе.

АУДИО: Конференција за новинаре директора Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Марка ЂурићаЂурић је, упитан да коментарише позив Сулејмана Угљанина Беџету Пацолију да посети Санџак као шеф косовске дипломатије, оценио да се ништа не дешава случајно.

Он је навео да они који су тако нешто урадили и поднели такву врсту захтева хоће да изазову неку врсту проблема у Рашкој области, како би то искористили за даље изазивање тензија и остваривање неких својих циљева.

Ђурић је рекао да они очекују да Србија направи неку "грешку у корацима" како би то искористили, и поручио да ће реакција Србије бити мирна и сталожена, никако исхитрена, при чему се неће дозволити угрожавање права грађана, нити нарушавање међунационалних односа у Рашкој области.


Документи
  Резолуција о основним принципима за политичке разговоре са привременим институцијама самоуправе на Косову и Метохији (2013)
  Политичка Платформа за разговоре са представницима привремених институција самоуправе у Приштини (2013)
  Споразуми постигнути у дијалогу са Приштином уз посредовање ЕУ (2011)

Линк
Канцеларија за Косово и Метохију

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs