Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Косово и Метохија > Тражити заједнички именитељ за компромис

Тражити заједнички именитељ за компромис

Београд/Брисел, 18. јул 2018. године – Председник Републике Србије Александар Вучић оценио је да су данашњи разговори у Бриселу били веома сложени и да је договорено да се они наставе како би се тражио заједнички именитељ компромисног решења, као и да се сачува мир и стабилност у односима Београда и Приштине.

Фото: Танјуг

Вучић је у изјави новинарима, након састанка делегација Београда и Пристине са Фредериком Могерини у Бриселу, рекао да данашњи разговори свакако нису били лаки и да постоје две ствари око којих је постигнут договор.

Једна је да наставимо разговоре и да покушавамо да тражимо заједнички именитељ компромисног ресења, а друга ствар јесте да чувамо мир и стабилност у односима између Београда и Приштине, рекао је председник.

Он је новинарима пренео утисак да Албанци и Хашим Тачи желе да добију све и траже све за Албанце са Косова, док се Београд труди да пронађе компромисно решење у којем ниједна страна не би била унижена.

Ја се наравно борим за Србију и српску страну у којој интереси друге стране не би били сасвим занемарени, рекао је Вучић, оценивши да позиција и разговори нису лаки ни за кога.

Важно је да се разговара, да се сачува мир и решавају проблеми за будућност, због будућности, и да не би било сукоба каквих је било раније, нагласио је председник Србије, додавши да је једино компромисно решење које нуде све косовске политичке стране, поготову Хашим Тачи и сви остали, увек само признавање независне државе Косова.

То тако не функционише, нагласио је Вучић и поручио да морамо да седнемо и да покушамо да и једни и други кажемо својим грађанима да морамо да постигнемо компромис о многим важним питањима.

Ви не можете бити апсолутно задовољни, а ни ми. Ако су обе стране једнако незадовољне, то би значило да можемо да постигнемо право компромисно решење, закључио је председник Србије.


Документи
  Резолуција о основним принципима за политичке разговоре са привременим институцијама самоуправе на Косову и Метохији (2013)
  Политичка Платформа за разговоре са представницима привремених институција самоуправе у Приштини (2013)
  Споразуми постигнути у дијалогу са Приштином уз посредовање ЕУ (2011)

Линк
Канцеларија за Косово и Метохију

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs