Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Косово и Метохија > Хитно ослободити Србе ухапшене код Гњилана

Хитно ослободити Србе ухапшене код Гњилана

Београд, 10. јул 2018. године – Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Марко Ђурић позвао је власти у Приштини да хитно ослободе Србе који су јутрос ухапшени код Гњилана, упозоривши на то да, ако се то не деси до вечерас, дијалога између Београда и Приштине неће бити још дуго.


Ђурић је на конференцији за новинаре, одржаној поводом хапшења Срба код Гњилана, нагласио да је ово порука и председника Републике Србије Александра Вучића, која је пренета и представницима Европске уније.

Он је потврдио да су ухапшени начелник Косовско-поморавског округа Радован Стојковић, директор филијале Националне службе запошљавања Јован Денић, припадник Војске Србије који живи на Косову, а ради у Врању, Ненад Стојановић и браћа Александар и Предраг Ђорђевић, од којих је један активан, а други пензионисани припадник МУП-а Србије.

Ђурић је рекао да се поменутим лицима на терет ставља то што нису подржали формирање војске Косова или су се јавно противили формирању те формације.

Напад је, како је објаснио, извршен на бруталан начин, по опробаном сценарију, и десио се потпуно супротно свему што је договорено на последњем састанку председника Вучића и високог представника ЕУ за спољну и безбедносну политику Федерике Могерини.

Он је подсетио на то да је на овом састанку договорено да се овакве ствари више не дешавају, док су Албанци преузели обавезу да се према нашој страни и нашим људима односе са поштовањем, а то је својим присуством и речју гарантовала и Могерини.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је додао да је споразум и договор на тај начин погажен и да је порука Београда да они сместа морају да буду ослобођени.

Такође, Ђурић је нагласио да се тај акт косовске полиције сматра узимањем талаца.


Документи
  Резолуција о основним принципима за политичке разговоре са привременим институцијама самоуправе на Косову и Метохији (2013)
  Политичка Платформа за разговоре са представницима привремених институција самоуправе у Приштини (2013)
  Споразуми постигнути у дијалогу са Приштином уз посредовање ЕУ (2011)

Линк
Канцеларија за Косово и Метохију

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs