Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења Владе > Влада формирала Комисију за борбу против наркоманије у школама

Влада формирала Комисију за борбу против наркоманије у школама

Београд, 6. јул 2018. године – Влада Републике Србије донела је на данашњој седници одлуку о образовању Комисије за борбу против наркоманије у школама, која ће радити на подизању свести о штетности употребе наркотика, а чији ће председник бити министар здравља Златибор Лончар.


На седници је констатовано да је Република Србија одлучна у намери да се бескомпромисно супротстави дилерима дроге.

Акценат у овој борби биће стављен на посебно рањиву групу, а то су деца школског узраста, која све чешће постају мета дилера дрогом.

У том правцу, у наредном периоду биће предузете одговарајуће мере и организована системска кампања, чији је циљ повећање свести грађана о штетности наркотика, односно директан утицај на децу школског узраста, као и на њихове родитеље.

У оквиру националне кампање, установљене су три кључне тачке: едукација ученика кроз емитовање реалних, нецензурисаних снимака, кампања у медијима са националном покривеношћу усмерена ка родитељима и обиласци установа које збрињавају и лече особе које имају проблеме са зависношћу од наркотика, попут „Драјзерове“ и других установа.

Стручни тимови састављени од психијатара, психолога, полицајаца, тужилаца и стручњака других профила посећиваће основне и средње школе широм земље, као и друге установе намењене омладини, и у директном разговору са ђацима представљати по здравље погубно дејство наркотика, кроз приказивање реалних, нецензурисаних снимака који приказују последице узимања дроге, и то како по њихове конзументе, тако и по њихове породице и пријатеље.

Паралелно са тим, мора се утицати и на свест родитеља, односно додатно их едуковати како да препознају промене у понашању код своје деце настале услед конзумирања дроге и њихова потенцијално ризична стања.

У медијима са националном покривеношћу биће емитовани едукативни садржаји еминентних стручњака и јавних угледних личности.

Један од елемената националне кампање представљаће и организоване посете ученика средњих школа установама које збрињавају особе које имају проблеме са зависношћу од наркотика.

Циљ јесте да се кроз непосредно, визуелно искуство тешких последица конзумирања дрога, код деце појача свест и додатно учврсти негативан став о наркотицима.

Такође, закључак је да према дилерима који продају дрогу малолетницима држава Србија неће имати милости.


Документи
Извештаји са седница Владе: предлози закона, стратегије, решења, уредбе, закључци, одлуке, информације ...

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs