Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Стоп корупцији > Ухапшено 15 особа због прања новца и пореске утаје

Ухапшено 15 особа због прања новца и пореске утаје

Београд, 4. јул 2018. године – Министарство унутрашњих послова Владе Републике Србије саопштило је данас да су припадници полиције у сарадњи са Посебним одељењем за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду и Пореском полицијом ухапсили 15 особа осумњичених да су починили више кривичних дела којима су предузеће „Inex plus” д.о.о. из Београда оштетили за педесет милиона динара.

Због постојања основа сумње да су починили кривична дела злоупотреба положаја одговорног лица, пореска утаја и прање новца, ухапшени су одговорна лица предузећа „Inex plus” М. М. (1981) и Ж. Ш. (1975.), као и лица М. К. (1950), Р. С. (1965), Г. О. (1959), Е. В. (1954), А. А. (1975), Р. Д. (1957), Р. Д. (1969), М. Д. (1992), Ј. А. (1967), Д. Д. (1965), Д. И. (1977), Д. П. (1970) и В. В. (1948).

Сумња се да су М. М. и Ж. Ш. од јануара 2016. до децембра прошле године са рачуна предузећа „Inex plus” на име фиктивних услуга исплатили више од 50.000.000 динара на рачуне предузетничких радњи које су у власништву осумњичених М. Д., Ј. А., Д. Д., Д. И., Д. П. и В. В.

Након уплате новца на рачуне, осумњичени власници предузетничких радњи су, како се сумња, по инструкцијама Р. Д. и Р. С. подизали новац и за себе, на име провизије, задржавали пет одсто од подигнутог новца, чиме су остварили противправну имовинску корист од укупно пет милиона динара.

Сумња се да су потом, више од 45.000.000 динара, вратили одговорним лицима привредног друштва „Inex plus” М. М. и Ж. Ш., који су новац задржали и користили за личне потребе, иако су знали да потиче од криминалне делатности.

Кривична пријава у редовном поступку, због постојања основа сумње да су починили кривична дела злоупотреба положаја одговорног лица, пореска утаја и прање новца, биће поднета против још две особе.

Осумњиченима је одређено задржавање до 48 часова и они ће, уз кривичну пријаву, бити приведени надлежном тужилаштву, наводи се у саопшењу.


Документи
Предлог закона о Агенцији за борбу против корупције
Предлог закона о изменама и допунама Закона о финансирању политичких странака
Предлог закона о јавним набавкама
Национална стратегија за борбу против корупције

ГРЕКО
Група земаља задужена за надзор у борби против корупције (ГРЕКО) - интернет презентација
Извештај о усклађености за Републику Србију
Извештај Републике Србије о мерама које су предузете ради испуњавања препорука групе држава за борбу против корупције
Прилог о обуци
Евалуациони извештај о Републици Србији

Акције
"Отворена линија" - кампања Управе царина Министарства финансија Владе Републике Србије

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs