Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Политика > Унапређење односа и јачање политичког дијалога са Украјином

Унапређење односа и јачање политичког дијалога са Украјином

Београд, 3. јул 2018. године – Председник Републике Србије Александар Вучић свечано је данас дочекао председника Украјине Петра Порошенка испред Палате "Србија", уз интонирање химни двеју земаља и почасни строј Гарде Војске Србије.

Фото: Танјуг

Након састанка Вучића и Порошенка и пленарног састанка делегација двеју земаља потписани су билатерални споразуми.

Вучић је на заједничкој конференцији за новинаре са Порошенком изјавио да постоји обострана жеља за унапређењем односа двеју земаља и јачањем политичког дијалога.

Србија и Украјина немају отворених питања, једна другу сматрају изразито пријатељским земљама. Наши језици су међу најсличнијим у словенској групи језика. Онако како Украјина подржава територијални интегритет Србије, тако и Србија подржава територијални интегритет Украјине, поручио је Вучић.

Председник је пренео да је на састанку Порошенко изнео ставове о ситуацији у Украјини.

Србија се нада да ће сви проблеми бити решени на миран начин, да ће се поштовати договори из Минска и да је ОЕБС веома важна карика у успостављању мира, истакао је Вучић.

Он је нагласио да је Порошенко пожелео Србији компромис у разговорима са представницима косовских Албанаца, уз чињеницу да је Украјина увек била на страни поштовања територијалног интегритета Србије, као што је и Београд поштовао и што ће поштовати територијални интегритет Украјине.

Фото: Танјуг

Председник Србије је пренео да је присутна обострана жеља за унапређењем билатералних односа, јачањем политичког дијалога и економске сарадње.

Сматрамо да је веома важно да озбиљно, одговорно и много радимо на унапређењу наших веза и пријатељства. Сматрамо да у наредном периоду Мешовити комитет може да уради много на унапређењу економске сарадње, политичких и културних веза, додао је председник Србије.

Вучић је изразио уверење да ће ускоро у нашим градовима бити места за споменике најпознатијим украјинским књижевницима, као и да ће се отворити културна и спортска сарадња, и истакао спремност за размену искустава у свим другим областима као што су евроинтеграције.

Он је указао на то да је тек од прошле године, после великог пада, остварена виша трговинска размена у висини од 357 милиона долара, уз скок нашег увоза и извоза.

Председник Србије је изразио уверење да ће у наредном периоду Србија и Украјина моћи да потпишу споразум о слободној трговини, подсећајући на то да није лако доћи до договора о том питању.

Уверени смо да ћемо имати конструктиван и пријатељски став Украјине по питању нашег приступања Светској трговинској организацији, додао је председник Србије, указавши и на неопходност да се унапреде контакти и између људи двеју земаља.

Фото: Танјуг

Он је подсетио на то да је са Порошенком разговарао прошлог месеца у Турској, приликом отварања гасовода ТАНАП, о енергетским и другим питањима.

Порошенко је поручио да Украјина одлучно поштује и уважава територијални интегритет Србије, да није признала Косово, нагласивши да решење за то питање треба наћи путем компромиса, уз уважавање интереса Србије.

Он је рекао да је састанак у Београду са председником Србије наставак састанка у Турској, додавши да две земље немају проблеме у билатералним односима.

Према његовим речима, договорено је да се размењују позитивна искуства двеју влада.

Наш заједнички циљ је да улазак у ЕУ буде до 2025. године. Желим да Србија победи све препреке на том путу. Исти тај циљ је и жеља за украјински народ, закључио је Порошенко.


Устав
Текст новог Устава Републике Србије, који су посланици Народне скупштине једногласно изгласали 30. септембра 2006. године
  DOC (MS Word)
  PDF (Adobe Acrobat)

Мултимедија
ВИДЕО: Гласање о Уставу у Народној скупштини (извор: Радио-телевизија Србије)

Документи
  Меморандум о међусобном разумевању Руске Федерације и СЦГ
  Повеља о људским и мањинским правима
  Бирачки списак (октобар 2003. године)
  Закон о сарадњи СРЈ са Хашким трибуналом

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs