Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења Владе > Спречен пријем самопроглашеног Косова у Светску царинску организацију

Спречен пријем самопроглашеног Косова у Светску царинску организацију

Београд, 30. јун 2018. године – Влада Републике Србије саопштила је да је на данас завршеној 132. седници Савета Светске царинске организације у Бриселу, на којој су учествовали и представници Србије, спречен пријем самопроглашеног Косова у ту организацију.

Статус самопроглашеног Косова у тој организацији остаје споран и замрзнут.

Савет Светске царинске организације успоставио је Радну групу за питања у вези са приступањем тој организацији, која ће се, између осталог, бавити и питањем самопроглашеног Косова.

До даљег важе одлуке Савета Светске царинске организације донете у јулу и децембру 2017. године, којим се замрзава статус „Косова“, спречава пуноправно учешће у раду и гласање представника Привремених институција самоуправе у Приштини до извештаја Радне групе и евентуалне нове одлуке Савета СЦО о томе.

Расправа о овој тачки дневног реда показала је да у Светској царинској организацији постоје супротстављена мишљења о једнострано проглашеној независности Косова, а Србија је добила енергичну подршку од великог броја делегата.

У корист позиције Србије на заседању су говорили представници Русије, Кине, Индије, Бразила, Аргентине, Кипра, Словачке, Белорусије, Грузије, Чилеа, Азербејџана, Кубе и Индонезије, а у виду писаних нота подршка је стигла од Конга, Сирије, Анголе, Камбоџе, Киргизије, Сијера Леонеа и Шри Ланке.

Први предлози Радне групе очекују се на наредној седници средином следеће године, а због подељености по овом питању, трећу годину заредом у Светској царинској организацији нису усвојени записници у којима се самопроглашено Косово помиње као „потписник инструмената о приступању“.


Документи
Извештаји са седница Владе: предлози закона, стратегије, решења, уредбе, закључци, одлуке, информације ...

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs