Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Политика > Усвојен сет закона из области рада

Усвојен сет закона из области рада

Београд, 28. јун 2018. године – Скупштина Србије усвојила је данас сет закона из области рада, којима се регулише мирно решавање радних спорова, дефинише и уређује рад на сезонским пословима, поједностављује поступак издавања радне дозволе странцима и регулише упућивање на привремени рад у иностранство.

Фото: Танјуг

Закон о мирном решавању радних спорова прописује да се колективним радним спором, између осталог, сматрају и спорови поводом остваривања права на утврђивање репрезентативности синдиката код послодавца и спорови поводом утврђивања минимума процеса рада у складу са законом.

Закон о поједностављеном радном ангажовању на сезонским пословима у одређеним делатностима уређује поједностављен начин радног ангажовања лица и плаћања пореза и доприноса за рад на пословима који су сезонског карактера.

Закон дефинише послове на којима се ангажује радник у сектору пољопривреде, шумарства и рибарства, а који су сезонског карактера.

Тај закон предвиђа да послодавац може да ангажује сезонског радника највише 180 дана у току календарске године, а да за то време радник остварује право на пензијско и инвалидско осигурање, као и здравствено осигурање само за случај повреде на раду и за професионалне болести.

Закон о изменама и допунама Закона о запошљавању странаца прецизира одредбе којима се врши поједностављење поступка издавања радне дозволе за запошљавање.

Циљ тог закона је даље развијање повољног пословног окружења и привлачења инвестиција.

Закон о изменана и допунама Закона о условима за упућивање запослених на привремени рад у иностранство и њиховој заштити, предвиђа да запослени мора бити у радном односу код послодавца најмање три месеца пре дана упућивања.

Тај закон предвиђа и укидање законске обавезе послодавца да доставља Министарству рада обавештења о упућивању запослених на привремени рад у иностранство.

Скупштина Србије усвојила је и измене и допуне Закона о финансијској подршци породицама са децом, којима је предвиђено повећање родитељског додатка за прво, друго, треће и четврто дете.

Законом је превиђено да родитељи од 1. јула 2018. године за прво дете једнократно добију 100.000 динара, за друго дете 10.000 динара месечно две године, за треће дете по 12.000 динара месечно 10 година, а за четврто 18.000 динара месечно 10 година.


Устав
Текст новог Устава Републике Србије, који су посланици Народне скупштине једногласно изгласали 30. септембра 2006. године
  DOC (MS Word)
  PDF (Adobe Acrobat)

Мултимедија
ВИДЕО: Гласање о Уставу у Народној скупштини (извор: Радио-телевизија Србије)

Документи
  Меморандум о међусобном разумевању Руске Федерације и СЦГ
  Повеља о људским и мањинским правима
  Бирачки списак (октобар 2003. године)
  Закон о сарадњи СРЈ са Хашким трибуналом

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs