Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Косово и Метохија > Најоштрија осуда напада на Србе на Космету

Најоштрија осуда напада на Србе на Космету

Београд, 26. јун 2018. године – Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Марко Ђурић оценио је данас да је рањавање српског младића у насељу Суви До код Косовске Митровице још једна потврда да међу Албанцима на Космету постоје центри моћи и екстремисти који не желе мир у покрајини.

Ђурић је у писаној изјави за медије, оценио да је циљ тих екстремиста минирање напора да се проблеми реше политички, а српско-албански односи уреде на миран и цивилизован начин.

Он је упутио захтев Приштини и међународној заједници да спрече даље погоршање безбедносне ситуације на Космету и да кажњавањем одговорних за овај и бројне друге нападе на Србе у последња два месеца покажу да су искрено на страни мира.

Србија и српски народ, како је нагласио, неће бити поколебани у настојањима да се народу у покрајини омогуће услови за нормалан живот, какви се данас подразумевају за све Европљане, а које једино немају Срби на Косову и Метохији.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију истакао је да је у понедељак увече у време тог оружаног напада недалеко одатле четврти пут за два месеца демолирана зграда амбуланте, која пружа здавствене услуге житељима Сувог Дола.

Напади на здравствене установе и здравствене раднике су антицивилизацијски чин чак и у ратним условима, и невероватно је да се такве ствари дешавају у мирнодопско време, пред очима међународних безбедносних структура и организација, чији је задатак старање о владавини права на Косову и Метохији, подвукао је Ђурић.

Он је подсетио на то да је питање разграничења општина у селу Суви До било део Бриселског дијалога, управо због безбедности Срба у том насељу и да је то једна од тачака договора које Приштина није испунила.

Уместо тога, како је навео, имамо очито организовану кампању застрашивања Срба у том насељу, што може имати опасне последице, наводи се у саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију.


Документи
  Резолуција о основним принципима за политичке разговоре са привременим институцијама самоуправе на Косову и Метохији (2013)
  Политичка Платформа за разговоре са представницима привремених институција самоуправе у Приштини (2013)
  Споразуми постигнути у дијалогу са Приштином уз посредовање ЕУ (2011)

Линк
Канцеларија за Косово и Метохију

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs