Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Активности потпредседника > Србија жели трајно решење за Космет засновано на компромису

Србија жели трајно решење за Космет засновано на компромису

Београд/Брисел, 24. јун 2018. године – Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас у Бриселу да је компромис неоходан како би дошло до трајног решења у процесу нормализације односа Београда и Приштине.

Фото: rts.rs

Дачић, који се налази у делегацији Београда на састанку у Бриселу, истакао је у обраћању новинарима да је препрека за трајно решење став Приштине која не жели компромис.

Он је поновио да Београд у Бриселу брани националне интересе земље и да при томе неће пристати ни на какав ултиматум, уз оцену да се данас воде тешки разговори и да су позиције и даље значајно удаљене.

Обе делегације разумеју важност наставка дијалога, рекао је Дачић и додао да очекује да и Приштина схвати да је неопходно да се хладне главе размишља о проналажењу трајног решања, које би помогло постизању помирења, регионалног мира и стабилности, економског развоја и напретка у процесу евроинтеграција.

Србија остаје при ставу који је заступала од почетка, а то је да желимо наставак дијалога, трајно решење које је засновано на компромису. Начин доласка до компромиса је свакако тежи када нека страна ултимативно инсистира на својим ставовима. Очекујемо да Приштинска страна разуме да питање Косова није решена ствар, нагласио је он.

Истовремено, први потпредседник Владе је подсетио на то да су се промениле међународне околности и схватање косовског проблема широм света.

Он је оценио да Приштина поступа лоше, јер не ствара припрему за компромис и поручује до ког дамтума ће се разговарати, као што је то Хашим Тачи раније данас урадио, прогнозирајући да ће договор бити готов до краја марта наредне године.

Уколико желимо компромис, ми смо спремни. Уколико неко инсистира на томе да Србија прихвати једнострано проглашену независност Косова, онда не треба ни да губимо време око свега тога, поручио је Дачић.

Према његовим речима, решење мора да буде прихватљиво за све у дијалогу и оно не може да се заснива на признању Косова од стране Србије.

Београд се у Бриселу, како је поновио, залаже првенствено за националне интересе земље и при томе неће пристати ни на какав ултиматум, поручивши да је задовољан активностима на повлачењу међународних признања Косова и да ће са њима и наставити.


Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs