Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Косово и Метохија > Међународна заједница заказала по питању повратка Срба на КиМ

Међународна заједница заказала по питању повратка Срба на КиМ

Београд, 21. јун 2018. године – Канцеларија за Косово и Метохију Владе Републике Србије саопштила је данас да су међународне организације, чији је посао да олакшају повратак интерно расељених лица са Космета на њихова огњишта, заказале у сваком смислу, тако да нема те фалсификоване статистике којом се та чињеница може прикрити.

У саопштењу се наводи да се Канцеларија, када упозорава на нерешено питање интерно расељених лица из наше јужне покрајине, служи јединим релевантним, званичним подацима Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије.

Комесаријат је у марту 2000. године, у сарадњи са Високим комесаријатом УН за избеглице (УНХЦР), организовао попис интерно расељених лица са Космета, када је регистровано 187.129 лица, а у периоду од 2000. до 2005. године са Косова и Метохије дошло је још више од 20.000 лица.

Број интерно расељених са Космета у централној Србији је крајем 2005. године износио 209.021, што нас, када урачунамо интерно расељене привремено смештене на самом Косову и Метохији у срединама са српском већином, доводи до броја који премашује 220.000 интерно расељених са Косова и Метохије које је Србија збринула.

Тренутан број интерно расељених са Космета на територији централне Србије је, према евиденцији Комесаријата за избеглице и миграције, 201.047 лица.

Канцеларија је позвала Приштину и међународне организације које желе да прикрију стваран број интерно расељених са Косова и Метохије да, уместо што маскирају лоше резултате и неуспех у решавању једне од највећих хуманитарних катастрофа у новијој европској историји, коначно предузму кораке како би се у интересу правде и хуманости овај проблем решио.


Документи
  Резолуција о основним принципима за политичке разговоре са привременим институцијама самоуправе на Косову и Метохији (2013)
  Политичка Платформа за разговоре са представницима привремених институција самоуправе у Приштини (2013)
  Споразуми постигнути у дијалогу са Приштином уз посредовање ЕУ (2011)

Линк
Канцеларија за Косово и Метохију

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs