Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Косово и Метохија > Приштина не може да условљава формирање ЗСО

Приштина не може да условљава формирање ЗСО

Београд, 20. јун 2018. године – Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Душан Козарев изјавио је да успостављање Заједнице српских општина не може имати никакве везе са жељом Енвера Хоџаја да самопроглашено Косово добије столицу у Уједињеним нацијама.

Козарев је нагласио да је реч о најобичнијој неистини и обмањивању јавности када Хоџај те две теме доводи у било какву везу.

Наша страна инсистира на томе да процес успостављања Заједнице српских општина буде без одлагања и безусловно подржан од свих учесника у бриселском дијалогу, истакао је он и додао да су јалове наде свих оних који мисле да се од Београда притисцима може изнудити одустајање од овог принципијелног става.

Заједница српских општина мора бити успостављена у складу са договорима постигнутим у Бриселу како би процес дијалога Београда и Приштине могао бити настављен на продуктиван начин, истакао је Козарев.

Он је нагласио да о чланству самопроглашеног Косова у Уједињеним нацијама наравно нема ни говора, јер у светску организацију као пуноправне чланице могу бити примљене само државе, а за већи део човечанства самопроглашено Косово није држава нити ће то икада бити.

Неодмерене изјаве и нереална очекивања појединих политичких актера из Приштине очито су плод нервозе због све учесталијих повлачења признања једнострано проглашене независности, те промена на геополитичком плану које им не иду на руку, истакао је Козарев.


Документи
  Резолуција о основним принципима за политичке разговоре са привременим институцијама самоуправе на Косову и Метохији (2013)
  Политичка Платформа за разговоре са представницима привремених институција самоуправе у Приштини (2013)
  Споразуми постигнути у дијалогу са Приштином уз посредовање ЕУ (2011)

Линк
Канцеларија за Косово и Метохију

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs