Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења Владе > Влада усвојила више предлога закона

Влада усвојила више предлога закона

Београд, 14. јун 2018. године – Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници више предлога закона, међу којима је Предлог закона о ратним меморијалима, Предлог закона о изменама и допунама Закона о финансијској подршци породицама са децом и Предлог закона о поједностављеном радном ангажовању на сезонским пословима у одређеним делатностима.


Влада је усвојила Предлог закона о ратним меморијалима, с обзиром на то да су прописи који регулишу ову област донети пре 40 година.

Основни циљ закона јесте јасније дефинисање надлежности, јачање одговорности и ефикасности јединица локалне самоуправе и осталих институција и појединаца, као и стварање неопходних услова за заштиту нашег културног наслеђа везаног за ратне периоде.

Највећа новина је надлежност министарства задуженог за неговање традиција ослободилачких ратова Србије за давање сагласности за подизање новог ратног меморијала.

Овако уређен систем донеће унапређењу поштовања људских права, националних и верских осећања, традиције, као и побољшању туристичке понуде Србије. Уређени ратни меморијали, као важан сегмент културне баштине Србије, постаће и део квалитетне и атрактивне туристичке понуде.

Влада је усвојила и Предлог закона о изменама и допунама Закона о финансијској подршци породицама са децом, као важног инструмента популационе политике.

Тим законским решењима износи родитељског додатка повећавају се за друго, треће и четврто дете, а период исплате права за треће и четврто дете продужава са 24 месеца на 120 месеци.

Одредбе Закона о финансијској подршци породици са децом представљају део укупне друштвене бриге о деци и односе се на побољшање услова за задовољавање основних потреба деце, посебне подстицаје за рађање и подршку материјално угроженим породицама, породицама са децом са сметњама у развоју и инвалидитетом и деци без родитељског старања.


На седници је усвојен и Предлог закона о поједностављеном радном ангажовању на сезонским пословима у одређеним делатностима.

Овај закон треба да обезбеди бољи положај сезонских радника и поједностави начин њиховог пријављивања у пољопривреди путем електронске платформе. Законом су дефинисани послови на којима се ангажује сезонски радник у сектору пољопривреде, шумарства и рибарства, а који су сезонског карактера.

Такође, закон предвиђа да послодавац може да ангажује сезонског радника највише 180 дана у току календарске године, а да за то време радник остварује право на пензијско и инвалидско осигурање, као и здравствено осигурање само за случај повреде на раду и професионалне болести.

Новчана накнада за рад сезонском раднику обрачунава се и исплаћује по радном часу, најмање у износу минималне цене рада.

Нови закон предвиђа да се за време обављања сезонских послова радник не брише из евиденције незапослених, нити му се обуставља исплата новчане накнаде Националне службе за запошљавање коју је остварио за време привремене незапослености.


Документи
Извештаји са седница Владе: предлози закона, стратегије, решења, уредбе, закључци, одлуке, информације ...

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs