Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Косово и Метохија > Београд доследно опредељен за дијалог са Приштином

Београд доследно опредељен за дијалог са Приштином

Београд, 12. јун 2018. године – Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Душан Козарев изјавио је данас да није тачна тврдња главног преговарача Приштине Авнија Арифија да његова страна никада није прекидала дијалог и да Београд није испунио обавезе преузете Бриселским споразумом.

Козарев је, у писаној изјави за медије, подсетио на то да је поред више неформалних блокада, Приштина била чак одлуком парламента привремених институција на Космету на више месеци званично обуставила учешће у дијалогу, а да је тамошња влада почетком марта ове године формалном одлуком одбила да уђе у процес оснивања Заједнице српских општина.

Томе треба придодати низ изјава албанских политичких званичника у Приштини о томе да успостављање Заједнице српских општина треба условити пријемом самопроглашеног Косова у Уједињене нације, те одбијања учешћа на разговорима у Бриселу на којима је ЗСО примарна тема, подвукао је он, поставивши питање како се све то може назвати него блокадом дијалога.

Заједница српских опшина, како је нагласио, није само један од елемената првог бриселског споразума, јер на њу се односи првих шест од петнаест тачака тог документа, тако да није најважнији резултат дијалога само за Београд, већ је објективно најважнији. Као такав је и званично део спољне политике Европске уније као посредника у дијалогу и гаранта спровођења договореног.

Београд је све своје обавезе које проистичу из првог бриселског споразума испунио, и сваки покушај Приштине да успостављање Заједнице српских општина услови нечим што није интегрални део тог споразума јесте најогољенија самовоља и избегавање обавеза преузетих у преговарачком процесу, указао је Козарев.

По ко зна који пут наглашавамо да је Београд доследно опредељен за дијалог, али за дијалог су потребне две стране, као и обострана воља да се оно што се договори и спроведе, истакао је у саопштењу Козарев.


Документи
  Резолуција о основним принципима за политичке разговоре са привременим институцијама самоуправе на Косову и Метохији (2013)
  Политичка Платформа за разговоре са представницима привремених институција самоуправе у Приштини (2013)
  Споразуми постигнути у дијалогу са Приштином уз посредовање ЕУ (2011)

Линк
Канцеларија за Косово и Метохију

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs