Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Косово и Метохија > Велики значај несмањеног ангажовања УНМИК-а

Велики значај несмањеног ангажовања УНМИК-а

Београд, 11. јун 2018. године – Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Марко Ђурић упознао је данас помоћника генералног секретара Уједињених нација за мировне операције Бинту Кеита са политичком и безбедносном ситуацијом на Космету и проблемима српског народа у покрајини.


Ђурић се на састанку посебно осврнуо на серију напада на Србе који су се догодили у протеклих неколико недеља, истакавши да посебну забринутост изазива чињеница да представници албанске политичке елите у Приштини све учесталије иступају са претећим, ратоборним изјавама, што не доприноси стварању стабилног окружења у региону.

Он је навео да безбедносна ситуација у покрајини даје пуно оправдање за редовно бављење Савета безбедности проблемима на Косову и Метохији, у форми разматрања редовних тромесечних извештаја шефа УНМИК-а.

Међународна војна мисија Кфор, установљена Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН, остаје кључни гарант мира и безбедности српског народа у покрајини, рекао је директор Канцеларије за Косово и Метохију.

Ђурић је подсетио на то да је Србија као наследница Југославије остала значајан контрибутор у међународним војним мисијама под окриљем Уједињених нација и да ће, као држава која доследно подржава политику мирног решавања спорова у складу са међународним правом, и у будућности наставити да доприноси светском миру.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију информисао је делегацију Уједињених нација и са током дијалога Београда и Приштине, нагласивши да Приштина више од пет година блокира успостављање Заједнице српских општина, на коју се односи шест од петнаест тачака првог бриселског споразума.

Састанку су присуствовали и представник генералног секретара Уједињених нација и шеф Канцеларије УН у Београду Симона-Мирела Микулеску и шеф Мисије Уједињених нација на Косову и Метохији (УНМИК) Захир Танин, наводи се у саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију.


Документи
  Резолуција о основним принципима за политичке разговоре са привременим институцијама самоуправе на Косову и Метохији (2013)
  Политичка Платформа за разговоре са представницима привремених институција самоуправе у Приштини (2013)
  Споразуми постигнути у дијалогу са Приштином уз посредовање ЕУ (2011)

Линк
Канцеларија за Косово и Метохију

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs