Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Косово и Метохија > Односи Србије и Русије су односи савезника

Односи Србије и Русије су односи савезника

Београд/Москва, 6. јун 2018. године – Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Марко Ђурић рекао је данас у Москви, у изјави за Парламентарни канал Државне думе Руске Федерације, да је за Србију и заштиту њених националних интереса улога Русије кључна.

Ђурић је указао на то да је улога Русије за нашу земљу важна како због руског утицаја у међународној политичкој арени, тако и због њеног доследног инсистирања на принципу заштите суверенитета и територијалног интегритета држава.

Он је истакао да се председник Русије Владимир Путин у Србији заслужено доживљава као заштитник сигурности Срба на Космету, али и као заштитник међународног права.

У Србији постоји осећај захвалности због улоге Русије у настојањима да се, када је реч о Косову и Метохији, одбрани међународно право, подвукао је директор Канцеларије за Косово и Метохију.

Ђурић је навео да су власти Србије у редовној комуникацији са руским руководством, а да председник Србије Александар Вучић са председником Путином има интензиван дијалог о свим међународним темама од заједничког интереса.

Такође, он је нагласио да за Србију и српски народ односи са Русијом због традиционалних веза и историјске блискости имају специфичну тежину.

Свака нација је комбинација прошлих, садашњих и будућих генерација, а Србија и Русија имају историју сарадње прошлих и садашње генерације, а ја верујем и будућих. Када је Србија отпочела своју борбу за независност у 19. веку добила је најпре подршку Русије, подсетио је Ђурић.

То су односи савезника, и ми такву традицију односа немамо ни са једном другом државом, објаснио је директор Канцеларије за Косово и Метохију.


Документи
  Резолуција о основним принципима за политичке разговоре са привременим институцијама самоуправе на Косову и Метохији (2013)
  Политичка Платформа за разговоре са представницима привремених институција самоуправе у Приштини (2013)
  Споразуми постигнути у дијалогу са Приштином уз посредовање ЕУ (2011)

Линк
Канцеларија за Косово и Метохију

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs