Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења Владе > Пет пута више ученика положило пријемни испит за ИТ одељења

Пет пута више ученика положило пријемни испит за ИТ одељења

Београд, 4. јун 2018. године – Влада Републике Србије саопштила је данас да је на пријемни испит за специјализована ИТ одељења који је одржан 3. јуна у читавој Србији, изашло 2.513 ученика, при чему је, према прелиминарним резултатима, њих 1.300 положило тај испит и имаће право да упише једно од ових одељења.

Увид у тестове биће омогућен 6. јуна, коначна ранг листа ученика биће објављена два дана касније, 8. јуна, а попуњавању жеља за упис у средње школе 9. јула.

Број ђака који су положили пријемни испит већи је скоро пет пута него прошле године, када је пријемни положило 280 ђака. Интересовање ученика за полагање пријемног испита јасан је знак да су они препознали потенцијал који има ИТ индустрија и они ће у свом даљем школовању имати неопходну подршку Владе Србије.

Ови подаци илуструју да напори које Влада улаже у то да Србија буде регионални лидер у ИТ индустрији, дају резултате.

Како број ученика који су положили пријемни испит у многим градовима премашује број места за упис, за очекивати је да ће ИТ одељења бити формирана у градовима широм Србије.

Ученици који заврше четири године школовања у овим одељењима стећи ће сва неопходна знања и вештине потребне за наставак школовања на неком од факултета ИТ усмерења.

Поред тога, добиће и широко гимназијско знање које им омогућује да, уколико желе, наставе своје школовање у некој другој области.

ИТ одељења имаће максимално до 20 ученика који се на часовима информатичких и програмерских предмета деле на групе. Све гимназије су опремиле кабинете за информатику, наставнике информатике очекују обуке за нове предмете, док ученицима није потребна додатна ИТ опрема нити улагање у ученички материјал.

Према последњим истраживањима, у Србији се на тржишту појави око 1.500 нових квалификованих ИТ радника сваке године. Потребно је повећати тај број најмање пет пута, на више од 7.000 радника годишње како би извозни циљеви били достигнути. Циљ Владе Србије је да извоз ИТ индустрије достигне 2,5 милијарде евра до 2023. године. Овај сектор у Србији тренутно запошљава око 20.000 радника, а просечна плата је виша је него у другим привредним гранама.


Документи
Извештаји са седница Владе: предлози закона, стратегије, решења, уредбе, закључци, одлуке, информације ...

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs