Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Косово и Метохија > Зауставити талас насиља над Србима на Космету

Зауставити талас насиља над Србима на Космету

Београд, 4. јун 2018. године – Канцеларија за Косово и Метохију Владе Републике Србије саопштила је данас да свакодневни напади на Србе и њихову имовину на Космету више нису серија изолованих инцидената, већ, по свему судећи, организовани терор, којим се прети не само нашим грађанима у покрајини, већ и нашој држави.


И поред наших сталних апела да се пружи шанса разговорима и мирољубивим средствима за решавање несугласица, на терену имамо све учесталије нападе.

Некада они имају појавни облик имовинских деликата, а некада су сасвим неприкривени напади из мржње, као у случају најновијег каменовања српских кућа у Косовској Витини.

Све чешће од оних којима је посао да се старају о безбедности свих житеља Косова и Метохије, уместо санкција за починиоце, добијамо гласно ћутање или непримерене јавне реакције, којима се напади релативизују и банализују на непристојан и циничан начин.

Проналажење и кажњавање починилаца једини је начин да се овај талас насиља заустави.

По ко зна који пут наглашавамо да је обавеза ове генерације да изгради однос поверења између српског и албанског народа и да створи услове за суживот, јер сваки други сценарио води нас у нове омразе и насиља.

Србија је спремна да искрено учествује у том процесу, али је спремна и да стане иза својих грађана на Косову и Метохији и њихових угрожених основних људских права, наводи се у саопштењу.


Документи
  Резолуција о основним принципима за политичке разговоре са привременим институцијама самоуправе на Косову и Метохији (2013)
  Политичка Платформа за разговоре са представницима привремених институција самоуправе у Приштини (2013)
  Споразуми постигнути у дијалогу са Приштином уз посредовање ЕУ (2011)

Линк
Канцеларија за Косово и Метохију

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs