Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Косово и Метохија > Најновије насиље над Србима на Космету озбиљан корак уназад

Најновије насиље над Србима на Космету озбиљан корак уназад

Београд, 31. мај 2018. године – Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Марко Ђурић изјавио је данас, поводом бројних инцидената над српским народом на Космету, да је последњи тренутак да међународна заједница испуни своје обавезе и заштити недужну нејач од систематског насиља.


Ђурић је на конференцији за новинаре указао на низ инцидената против српског народа и на бројне примере систематског насиља над њима, што, како је оценио, представља опасно угрожавање стабилности и опстанка српске заједнице на Космету.

Он је подсетио на крађу стоке породицама које живе од сточарства, каменовање медицинских установа у српским срединама, али и случај каменовања повратника који су 28. маја у селу Петрич дошли да прославе празник Свете тројице, као и на синоћни случај, где су Албанци напали Србе и нанели повреде чак петомесечној беби.

Ђурић је, као последњу информацију коју је добио, пренео да је нашем редитељу и аутору који се бави питањем српског наслеђа на Косову и Метохији Борису Малагурском, који је требало да присуствује пројекцији свог филма, уручена забрана уласка у покрајину.

Србија поставља питање међународној заједници шта је то што је потребно да се деси да дође до организоване реакције хиљаде представника међународних мисија које имају јасан мандат и мисију да спрече овакве догађаје и кампању насиља, која је очигледно систематска, и директна је последица политичке негативне климе коју сепаратисти стварају наспрам српског становништва, истакао је он.

Према његовим речима, Београд захтева не само од КФОР-а, УНМИК-а и Еулекса, већ и од најутицајнијих европских и светских држава, да учине оно за шта су одговорни, а то је да се на Космету осигура мир за све грађане.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију оценио је да је ћутање у ситуацији када имамо доказану и недвосмислену акцију са циљем застрашивања исто што и саучесништво, јер за ово насиље нема никаквог оправдања.

Такође, он је указао и на чињеницу да изјаве највиших званичника у Приштини, који су претходних дана понављали да се противе постизању договора који би подразумевао да обе стране задовоље своје интересе, заједно с овим насиљем, које нема осуду Приштине и реакције на терену, представља озбиљан корак назад у процесу нормализације односа.

Ђурић је истакао да нема најава о наставку дијалога Београда и Приштине, додајући да је Београд спреман да разговара, али на озбиљан начин.

Уколико буде најава, како је навео, бићемо спремни да разговарамо, али на озбиљан начин и са људима који су спремни да спроводе споразуме.


Документи
  Резолуција о основним принципима за политичке разговоре са привременим институцијама самоуправе на Косову и Метохији (2013)
  Политичка Платформа за разговоре са представницима привремених институција самоуправе у Приштини (2013)
  Споразуми постигнути у дијалогу са Приштином уз посредовање ЕУ (2011)

Линк
Канцеларија за Косово и Метохију

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs