Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Косово и Метохија > Оштра осуда насиља над Србима на Космету

Оштра осуда насиља над Србима на Космету

Београд, 31. мај 2018. године – Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Марко Ђурић изјавио је да је читава Србија згрожена дивљањем над Србима у серији инцидената претходних дана, у којима ни прогнаници, ни староседеоци, ни деца, чак ни бебе нису поштеђени.

Ђурић је, у писаној изјави за медије, поручио да нема никакве сумње да је ово директна последица политичке климе коју стварају сепаратисти у Приштини, и додао да је потребно предузети хитне мере како би све породице на Косову и Метохији биле безбедне.

Згрожени смо и ћутањем надлежних међународних политичких и безбедносних институција на терену поводом таласа насиља према Србима, и то продубљује неповерење у намере дела међународне заједнице у покрајини, навео је он.

Ђурић је рекао да су Срби у Старом Грацком, који су постали симбол страдалништва нашег народа на Косову и Метохији, поново били жртве шовинизма и хистеричне мржње, а томе су асистирали они који се лажно представљају као чувари реда.

Нападу на српску децу и њихове родитеље придружила се полиција, чија је неселективна и прекомерна употреба силе довела до повређивања троје српских мештана, међу њима и једне бебе, што је у правом светлу показало природу лажне државе Косово, подвукао је он.

Спонзори такозване косовске независности створили су чудовишну творевину у којој полиција сузавцима интервенише против деце, указао је директор Канцеларије за Косово и Метохију.

Упозоравамо и Приштину и оне у међународној заједници који толеришу злочинства албанских екстремиста да Србија неће толерисати насиље над српском, или било чијом децом, нагласио је Ђурић.

Ми желимо да младе генерације у региону поштедимо ужаса којима смо сви били сведоци пре само две деценије, али да би мир и разум превладали потребне су две стране, навео је он.


Документи
  Резолуција о основним принципима за политичке разговоре са привременим институцијама самоуправе на Косову и Метохији (2013)
  Политичка Платформа за разговоре са представницима привремених институција самоуправе у Приштини (2013)
  Споразуми постигнути у дијалогу са Приштином уз посредовање ЕУ (2011)

Линк
Канцеларија за Косово и Метохију

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs