Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Косово и Метохија > Спречити насиље над Србима на Космету

Спречити насиље над Србима на Космету

Београд, 28. мај 2018. године – Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Марко Ђурић најоштрије је осудио насиље над Србима који су данас намеравали да обележе хришћански празник Свете тројице у Петричу код Клине, а које је у томе спречила група Албанаца, не дозволивши им приступ цркви.


Ђурић је од привремених институција самоуправе у Приштини и међународних институција на Косову и Метохији затражио да обезбеде поштовање права на слободу кретања и исповедање вере српским ходочасницима.

Он је поручио да се прогнани Срби из Метохије годинама систематски спречавају да хришћанске празнике обележе у својим селима, а они који фактички данас обављају власт на терену не предузимају никакве мере како би ту врсту екстремистичког понашања санкционисали и сузбили.

Данашњи антицивилизацијски протест код Клине показује да екстремистима није довољно то што су Срби потерани из Метохије, већ да се жели потпуно затирање сваког сећања на српско постојање у том делу наше јужне покрајине, подвукао је директор Канцеларије за Косово и Метохију.

Ђурић је навео да у контексту данашње блокаде прилаза порушеној православној цркви у Петричу постаје сасвим јасно и да недопустиви грађевински радови у близини манастира Високи Дечани нису били инцидент, већ последица свеопште друштвене климе у којој се организовано негира и уништава све што асоцира на српско присуство на Косову и Метохији.

Таквој врсти искључивости, нетолеранције и мржње нема места у савременој Европи и инсистирам на томе да се у име човечности, али и европских вредности, прекине насиље над православним народом на Косову и Метохији, рекао је он.


Документи
  Резолуција о основним принципима за политичке разговоре са привременим институцијама самоуправе на Косову и Метохији (2013)
  Политичка Платформа за разговоре са представницима привремених институција самоуправе у Приштини (2013)
  Споразуми постигнути у дијалогу са Приштином уз посредовање ЕУ (2011)

Линк
Канцеларија за Косово и Метохију

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs