Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Косово и Метохија > Спречити угрожавање манастира Високи Дечани

Спречити угрожавање манастира Високи Дечани

Београд, 26. мај 2018. године – Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је данас да Србија захтева од међународних институција на КиМ да хитно спрече противзаконито и антицивилизацијско угрожавање манастира Високи Дечани, изградњом магистралног пута у његовој непосредној близини.

Mанастир Високи Дечани
Фото: Танјуг

Ђурић је у изјави за агенцију Танјуг нагласио да ова ситуација објашњава зашто су Високи Дечани на листи угрожене светске културне баштине и од кога су угрожени.

Према његовим речима, међународна заједница је дужна да спречи идеолошке следбенике Енвера Хоџе и Љавдрима Мухаџерија у вандалском уништавању онога што није само српски и хришћански бисер, већ баштина читавог човечанства.

И многи Албанци су кроз историју гајили поштовање према тој немањићкој задужбини, али се испоставља да су поједини њихови потомци регресирали у културном и цивилизацијском смислу, оценио је он, додавши да ће Србија оне који угрожавају српску баштину на Косову и Метохији третирати као непријатеље културе, хришћанске цивилизације и српских националних интереса.

Епархија рашко-призренска СПЦ саопштила је раније данас, поводом почетка радова на магистралном путу Дечани-Плав, кроз заштићену зону манастира Високи Дечани, да косовска влада на најгрубљи начин угрожава један од најзначајнијих споменика Унеска на Балкану и да се радови спроводе противно косовском закону и стандардима тог тела УН.


Документи
  Резолуција о основним принципима за политичке разговоре са привременим институцијама самоуправе на Косову и Метохији (2013)
  Политичка Платформа за разговоре са представницима привремених институција самоуправе у Приштини (2013)
  Споразуми постигнути у дијалогу са Приштином уз посредовање ЕУ (2011)

Линк
Канцеларија за Косово и Метохију

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs