Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења Владе > Продужен рок за пријаву ученика за ИТ одељења

Продужен рок за пријаву ученика за ИТ одељења

Београд, 17. мај 2018. године – Влада Републике Србије саопштила је данас да су, због великог интересовања ученика, пријаве за полагање пријемног испита за специјализована одељења за информатику и рачунарство (ИТ) у гимназијама широм Србије продужене, по истој процедури, до понедељка, 21. маја.

У саопштењу се наводи да је Министарство просвете, науке и технолошког развоја одлучило да продужи рок за пријаву за упис у гимназијска ИТ одељења, по истој процедури.

Заинтересовани ученици се могу пријавити данас, сутра, 18. маја, и у понедељак, 21. маја, од 9 до 14 часова у гимназијама које ће имати специјализована ИТ одељења.

На пријемном испиту, који је заказан за 3. јун, полагаће се задаци из математике средњег и напредног нивоа, док се за припрему користе збирке за полагање завршног испита.

До сада се за полагање пријемног испита за гимназијска ИТ одељења наредне школске године пријавило 2.537 ученика, што чини приближно четири одсто укупног броја ученика који ће уписати средње школе.

Број пријављених увећан је готово пет пута у односу на прошлу годину, када се пријавило 556 ђака.

У зависности од резултата пријемног испита, могуће је да ће наредне школске године бити уписана и три ИТ одељења на језицима националних мањина, обзиром на то да се за полагање пријемног пријавило и 76 ђака припадника мађарске и словачке националне мањине.

Ученици који заврше четири године школовања у овим одељењима стећи ће сва неопходна знања и вештине која ће им отворити врата ИТ индустрије, а биће и одлично припремљени за наставак школовања на неком од факултета или виших школа ИТ усмерења.

Поред тога, добиће и широко гимназијско знање које им омогућује да, уколико желе, наставе своје школовање у неком потпуно другом правцу.


Документи
Извештаји са седница Владе: предлози закона, стратегије, решења, уредбе, закључци, одлуке, информације ...

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs