Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Косово и Метохија > Формирање ЗСО само у складу са договором

Формирање ЗСО само у складу са договором

Звечан, 19. април 2018. године – Помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић изјавио је данас да ЕУ треба да натера Приштину да промени правни оквир и интерне прописе како би статут за формирање Заједнице српских општина (ЗСО) био у складу са Бриселским споразумом.

Фото: Танјуг

Петковић је, на састанку политичких представника Срба са Косова и Метохије са члановима Управљачког тима за успостављање Заједнице српских општина, истакао да је 2015. године уговорено и потписано да и једна и друга страна морају да прилагоде прописе како би дошло до испуњења свих споразума, посебно до формирања ЗСО.

Уколико не дође до промене прописа, тај статут не може да заживи. Нама треба ЗСО онако како је договорено и потписано у Бриселу 2013. и 2015. године, само тако и никако другачије, указао је он.

Петковић је нагласио да Београд, председник Србије Александар Вучић и Влада Србије неће пристати ни на какво друго решење осим онога које је потписано у Бриселу.

Такође, он је навео да је највећа одговорност за неформирање Заједнице српских општина на Европској унији, зато што је тај споразум поред Београда и Приштине потписала и Унија.

Србија је у потпуности испунила свој део обавеза и када је реч о правосуђу, полицији и телекомуникацијама и када је реч о локалним изборима, а највећи део споразума који се односи на формирање ЗСО, шест тачака, није испуњен, подвукао је Петковић.

Он је подсетио на то да је на данашњи дан пре пет година у Бриселу потписан Први споразум о нормализацији односа између Београда и Приштине, који је кровни документ са циљем да окупи српски народ на Косову и Метохији, зарад његовог опстанка и останка у јужној покрајини, али и да доведе до помирења између два народа, албанског и српског.

Срце Бриселског споразума представља формирање ЗСО, која би институционално окупила цео српски народ на Космету, али и која би била гарант очувања српског идентитета. Након година страдања српског народа и прогона са својих огњишта, затирања српске културне баштине, први пут идејом за формирање ЗСО српски народ добио је прилику да живи живот достојан човека у 21. веку, нагласио је Петковић.


Документи
  Резолуција о основним принципима за политичке разговоре са привременим институцијама самоуправе на Косову и Метохији (2013)
  Политичка Платформа за разговоре са представницима привремених институција самоуправе у Приштини (2013)
  Споразуми постигнути у дијалогу са Приштином уз посредовање ЕУ (2011)

Линк
Канцеларија за Косово и Метохију

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs