Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Косово и Метохија > Захвалност Русији на принципијелној подршци по питању Космета

Захвалност Русији на принципијелној подршци по питању Космета

Београд/Москва, 11. април 2018. године – Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Марко Ђурић састао се данас у Москви са замеником министра спољних послова Руске Федерације Александром Грушком, којег је упознао са ситуацијом у јужној српској покрајини.

Фото: tanjug.rs
Ђурић, који је свог саговорника информисао и о настојањима да се на миран начин, у дијалогу са Приштином, дође до компромиса, изјавио је након састанка да је добио братску и пријатељску подршку Србији за самостално вођење унутрашње и спољне политике, по питању Косова и Метохије и по свим осталим питањима важним за нашу земљу.

Он је рекао да се у Москви високо цени однос који председник Србије Александар Вучић има са председником Руске Федерације Владимиром Путином.

Овде се цени и поштовање Србије за позиције Русије у међународној заједници, као што смо и ми захвални за подршку по питању Космета, и веома је важно да можемо да отворено и пријатељски разговарамо о питањима која су за нас од суштинског значаја, указао је Ђурић.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је представницима Министарства спољних послова Руске Федерације пренео захвалност Србије, њених грађана, а посебно Срба са Космета, за истрајну и принципијелну подршку међународном праву и позицијама Србије.

Током састанка саговорници су потврдили јединство приступа Србије и Русије по питању Косова и Метохије и потребу решавања проблема у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација.

Руска страна је поновила подршку Србији у одбрани интереса на Косову и Метохији.

На састанку је наглашено и да су неприхватљиви једнострани кораци и примена насиља Приштине према Србима на Косову и Метохији, као и да решења треба тражити у дијалогу Београда и Приштине, уз примену свега до сада договореног, пре свега оснивања Заједнице српских општина (ЗСО).

Ђурић ће сутра у Москви имати сусрет са замеником председника Државне думе Руске Федерације задуженим за међународну сарадњу Петром Толстојем.


Документи
  Резолуција о основним принципима за политичке разговоре са привременим институцијама самоуправе на Косову и Метохији (2013)
  Политичка Платформа за разговоре са представницима привремених институција самоуправе у Приштини (2013)
  Споразуми постигнути у дијалогу са Приштином уз посредовање ЕУ (2011)

Линк
Канцеларија за Косово и Метохију

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs