Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења Владе > Влада усвојила предлоге три закона у области железничког саобраћаја

Влада усвојила предлоге три закона у области железничког саобраћаја

Београд, 5. април 2018. године – Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници три предлога закона којима се уређује област железничког саобраћаја и превасходно обезбеђује даљи развој железнице, отвара тржиште железничких услуга и унапређује безбедност на железницама.


Влада је усвојила Предлог закона о железници, којим се уређује управљање железничком инфраструктуром, обавља делатност железничког превоза, врши лиценцирање превозника, утврђује област цена и услуга и надлежност Дирекције за железницe.

Овим предлогом закона постиже се даље отварање и хармонизација нашег тржишта са јединственим европским железничким тржиштем, обезбеђује већа ефикасност и боља интегрисаност, као и конкурентност у односу на друге видове саобраћаја.

Предлогом закона о безбедности у железничком саобраћају, Влада остварује основни циљ – повећање безбедности овог вида транспорта, као и даље интегрисање српских железница у железнички систем ЕУ.

Tим предлогом закона се прецизно дефинише надлежност Дирекције за железнице, као националног тела за безбедност.

Предлогом закона о интероперабилности железничког система, који је усвојен на данашњој седници, обезбеђује се систем за безбедно кретање возова.

У железничком сектору, концепт интероперабилности омогућиће саобраћање возова на целој европској железничкој мрежи, само уз инфраструктурну, информациону и комуникациону међусобну повезаност.

Усвојеним предлозима извршено је даље усклађивање националног законодавства са прописима ЕУ и примена техничких стандарда који се користе у Европи.


Документи
Извештаји са седница Владе: предлози закона, стратегије, решења, уредбе, закључци, одлуке, информације ...

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs