Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Косово и Метохија > Формирати ЗСО са овлашћењима договореним у Бриселу

Формирати ЗСО са овлашћењима договореним у Бриселу

Београд, 5. април 2018. године – Канцеларија за Косово и Метохију Владе Републике Србије саопштила је да Београд и Срби на Косову и Метохији траже спровођење постигнутих споразума и да ће учествовати у раду на формирању ЗСО искључиво на начин како је договорено у Бриселу.

Званични сајт Владе Републике Србије преноси у целини саопштење Канцеларије за Косово и Метохију поводом одлуке Приштине да формално и, за сада, само декларативно откочи процес формирања Заједнице српских општина (ЗСО):

"Још пре 1.812 дана требало је почети примену споразума и то не на речима, пред неки самит и да би се задовољила међународна јавност, него стварно и суштински како би се решили проблеми које грађани имају на терену.

Нећемо у процесу израде статута ЗСО пристати на селективну имплементацију договореног, односно једнострано поништавање или мењање дела или целине споразума од стране приштинског уставног суда или било ког другог привременог органа или институције.

Нама не треба ЗСО која ће бити празна љуштура са надлежностима невладине организације, и Срби на Косову и Метохији желе да граде моћну и снажну ЗСО, са овлашћењима која су договорена у Бриселу и која могу да заштите наш народ и омогуће му старање о сопственој судбини.

Београд и Срби са Косова и Метохије желе поштовање и спровођење свих постигнутих споразума о формирању Заједнице српских општина и спроводиће све активности предвиђене тим споразумима које воде њеном оснивању.

Оправдано сумњамо у искреност са којом Приштина са вишегодишњим закашњењем улази у овај процес, јер подозревамо да је реч о политичком маневру који има за циљ смањење међународног притиска, а не истинско поштовање обавеза преузетих у бриселском дијалогу.

Недавне манифестације насиља Приштине према политичким представницима Срба на Косову и Метохији за последицу су имале пораст неспокојства и потпуни губитак вере српског народа у искреност и добре намере такозване албанске политичке елите у покрајини.

Срби на Косову и Метохији формирање ЗСО не очекују као гест добре воље, већ као остварено право, и са пуним легитимитетом инсистирају на томе да добију ефикасну институционалну заштиту у виду своје кровне националне институције на Косову и Метохији, са оним капацитетом и овлашћењима који су договорени у бриселском дијалогу.

Срби на Косову и Метохији неће пристати да имају мање права од других народа на том простору и од онога што им је гаратовано изворним и јединим важећим споразумима о ЗСО", наводи се у саопштењу.


Документи
  Резолуција о основним принципима за политичке разговоре са привременим институцијама самоуправе на Косову и Метохији (2013)
  Политичка Платформа за разговоре са представницима привремених институција самоуправе у Приштини (2013)
  Споразуми постигнути у дијалогу са Приштином уз посредовање ЕУ (2011)

Линк
Канцеларија за Косово и Метохију

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs