Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења Владе > У Смедереву омогућена електронска пријава за родитељски додатак

У Смедереву омогућена електронска пријава за родитељски додатак

Београд, 30. март 2018. године – Влада Републике Србије саопштила је да је родитељима новорођених беба у Смедереву од прошле недеље омогућена електронска пријава за родитељски додатак већ у породилишту.

Нова функционалност родитељског додатка „на клик“, информационог система „Бебо, добро дошла на свет“, који већ омогућава упис детета у матичну књигу рођених, пријаву пребивалишта и здравственог осигурања електронским путем – без одласка на шалтере различитих државних институција, поред Смедерева, користи се и у породилиштима у Лесковцу, Зрењанину, Лозници и Београду.

У наредној фази то ће бити омогућено и у Панчеву и Вршцу, а сукцесивно, до краја године, у свим јединицама локалне самоуправе у Србији.

Процењује се да ће ову услугу користити око 90 одсто родитеља и да ће им она уштедети додатних 150.000 сати. Прва фаза пројекта је родитељима већ уштедела 400.000 сати годишње, што заједно доноси 550.000 часова уштеде годишње.

Друга фаза овог пројекта део је стратегије развоја електронске управе и пројекта ”Стоп бирократији”, које су међу приоритетима председнице Владе Републике Србије Ане Брнабић.

Информациони систем „Бебо, добро дошла на свет“ пуштен је у рад у априлу 2016. године, са циљем да родитељима омогући да што лакше и брже, за око петнаест минута, потпуно бесплатно и електронски, заврше административне послове за новог члана породице, за које им је раније било потребно неколико одлазака на шалтере.

Брнабић је оценила да се модернизацијом електронске управе и увођењем нових сервиса омогућава да држава буде ефикасан сервис грађанима и привреди, а нова услуга система „Бебо, добро дошла на свет“ Србију сврстава међу ретким европским земљама које пружају електронске услуге на тако високом нивоу.

Сама пријава за родитељски додатак веома је једноставна и одузима свега неколико минута времена.

Након што се мајка, која је држављанин Републике Србије са пребивалиштем у Смедереву, у породилишту изјасни да жели да своје дете пријави електронским путем, здравствени радник у систем уноси податке родитеља и оне који се односе на име, пребивалиште и здравствено осигурање новорођенчета.

Путем услуге до сада је пријављено више од 93.000 беба, а родитељи су у више од 83.000 случајева одлучили да искористе могућност коришћења услуге по принципу „све на једном месту“ и успешно заврше пријаву у матичну књигу, пребивалиште и здравствено осигурање.

Нова услуга односи се само на родитељски додатак који се исплаћује из буџета државе.

Локалне самоуправе имају право да у оквиру својих надлежности уводе додатна породична давања.

Прва јединица локалне самоуправе која је своја новчана давања породиљама укључила у информациони систем „Бебо, добро дошла на свет“ је Град Београд, а сада је на осталим јединицама локалне самоуправе да поднесу иницијативу за укључивање својих додатних услуга Канцеларији за информационе технологије и електронску управу.


Документи
Извештаји са седница Владе: предлози закона, стратегије, решења, уредбе, закључци, одлуке, информације ...

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs