Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Косово и Метохија > Српски представници на Космету траже хитно формирање ЗСО

Српски представници на Космету траже хитно формирање ЗСО

Косовска Митровица, 28. март 2018. године – Одборници десет општина са српском већином на Косову и Метохији осудили су данас насилно понашање специјалних јединица косовске полиције и истакли да, ако власти у Приштини не испуне своје обавезе из Бриселског споразума до 20. априла, планирају да сами формирају Заједницу српских општина (ЗСО).

Фото: kim.gov.rs

Легални и легитимни представници српског народа општина Северна Митровица, Звечан, Зубин Поток, Лепосавић, Грачаница, Ранилуг, Штрпце, Клокот, Ново Брдо и Партеш донели су на заједничкој седници закључак са три захтева.

Уколико Приштина не буде спремна да у наредне три недеље почне да ради на формирању ЗСО, српске општине и институције ће саме почети формирање ЗСО, њених тела и институција. Ми смо спремни да на стварању статута ЗСО радимо у сарадњи са Београдом и Приштином онако како је предвиђено споразумом, наводи се у првој тачки.

Почетком рада на стварању ЗСО у том смислу сматрамо искључиво јасно и јавно показану спремност да се на томе ради, не декларативно, али и не узимајући у обзир одлуке уставног суда којима су поништена 22 од 23 принципа за оснивање ЗСО.

Такав покушај да се ради на решавању овог проблема за нас би значио исто што и неформирање и у том случају бисмо, такође, започели њено формирање на начин предвиђен споразумом, најављује се у закључцима.

Са састанка је упућен захтев да се налогодавци и извршиоци терора над грађанима, представницима српског народа и медија од 26. марта најхитније процесуирају и казне, а министар унутрашњих послова и директор полиције поднесу оставку.

Такође, позвани су међународни представници присутни на овим просторима, пре свега КФОР и Еулекс, да повећају будност и превентивно делују у случају напада на српски народ и његове представнике у наредном периоду, јер је то обавеза која проистиче из њиховог мандата.

За свако ремећење мира и угрожавање имовине и живота наших грађана сматраћемо их одговорним, поручили су одборници.

Заједничкој седници одборника десет општина са српском већином на Косову и Метохији присуствовао је и помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић.


Документи
  Резолуција о основним принципима за политичке разговоре са привременим институцијама самоуправе на Косову и Метохији (2013)
  Политичка Платформа за разговоре са представницима привремених институција самоуправе у Приштини (2013)
  Споразуми постигнути у дијалогу са Приштином уз посредовање ЕУ (2011)

Линк
Канцеларија за Косово и Метохију

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs