Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Косово и Метохија > Срби са Космета јуче брутално нападнути

Срби са Космета јуче брутално нападнути

Београд, 27. март 2018. године – Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Марко Ђурић изјавио је данас да су албански сепаратисти, уз подршку међународних западних кругова, јуче напали наш народ на северу покрајине, са циљем да насиљем, терором и застрашивањем окупирају овај део покрајине.


Ђурић је, у обраћању јавности након састанка представника Српске листе са председником Србије Александром Вучићем, рекао да је апсолутно сигуран у то да је његово јучерашње хапшење у Косовској Митровици и одвођење с лисицама на рукама у Приштину изведено уз одобрење одређених западних земаља.

Он је рекао да је након хапшења био малтретиран и тучен, а да је један позив из Београда спречио већи терор према Србима на Косову и Метохији.

Ђурић је нагласио да је његов долазак на Космет био најављен на време, више од 70 сати пре скупа на којем је учествовао, у складу са свим споразумима, и додао да је ноторна лаж да институције у Приштини о томе нису биле благовремено обавештене.

Он је поновио да су о доласку на време обавестили и међународне мисије и представнике привремене самоуправе у Приштини.

На јучерашњем округлом столу у Косовској Митровици, како је навео, требало је да се разговара о томе како да се превазиђу проблеми који постоје између Срба и Албанаца и да се на миран и демократски начин дође до компромиса.

У Косовској Митровици смо на слободан начин почели да разговарамо о будућности, а онда су на демократски изабране представнике Срба и голорук народ послали стотине до зуба наоружаних, не могу да их назовем полицијом, то је разуларена терористичка банда, да туку голоруке и ненаоружане људе, који су хтели да разговарају о будућности, подвукао је Ђурић.

То је срамота и оних који су то учинили и оних који су ћутали и прећутно се сагласили с оним што је урађено, поручио је он и додао да се осећа добро, иако је задобио неколико удараца.

Поносан сам на Србе, на храбре мушкарце и жене који нису и неће поклекнути. Срби са Космета и Србија ће наставити да се боре за оно што је њихово историјско право, поручио је Ђурић.

Он је рекао да ће одлуку о наставку дијалога са Приштином донети председник Вучић, и оценио да су јучерашњи догађаји у Косовској Митровици били заправо напад на процес дијалога, те да су Приштина и део међународне заједнице, "једни делима, а једни неделима", показали став према дијалогу Београда и Приштине.

Неко је желео, како је оценио, да обесмисли дијалог, поткопа сваку могућност компромисног решења, зато што се плаше права и правде.

Нема никакве сумње да је то тако - да онај ко се тако понаша о дијалогу ништа добро не мисли, ни о настојању да се неко решење нађе, већ се само жели стварање додатних проблема, указао је Ђурић.

Овај напад, како је навео, јесте континуирани покушај кроз низ инцидената, напада и ситуација, као и измишљених разлога заузимања севера Космета, како би се променила демографска слика и остварио шовинистички циљ оних који би да Срба на Космету не буде.

Председник Српске листе Горан Ракић изјавио је да ће та листа изаћи из косовске владе, а да ће 10 већински српских општина на Косову и Метохији формирати 20. априла Заједницу српских општина.


Документи
  Резолуција о основним принципима за политичке разговоре са привременим институцијама самоуправе на Косову и Метохији (2013)
  Политичка Платформа за разговоре са представницима привремених институција самоуправе у Приштини (2013)
  Споразуми постигнути у дијалогу са Приштином уз посредовање ЕУ (2011)

Линк
Канцеларија за Косово и Метохију

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs