Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Косово и Метохија > Без напретка у дијалогу Београда и Приштине

Без напретка у дијалогу Београда и Приштине

Београд/Брисел, 21. март 2018. године – Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Марко Ђурић изјавио је да је делегација Београда на најновијој рунди преговора у Бриселу инсистирала на питању формирања Заједнице српских општина, али да Приштина није била спремна да о томе разговара.

Фото: Танјуг

Тродневна рунда дијалога Београда и Приштине на техничком нивоу у Бриселу завршена је без напретка по питању имплементације договорених споразума.

Европска служба за спољне послове саопштила је да, и поред тога што је дискусија била темељна, даљи прогрес није остварен.

Ђурић је рекао да делегација Србије одлучно захтева и од Приштине и од ЕУ оснивање и доношење статута Заједнице српских општина, и то у неизмењеној форми, не обазирући се на одлуке приштинских судова и сличне интерне акте.

Само усвајањем статута ЗСО Приштина би показала да је спремна да се и даље договора и разговара, поручио је он, оценивши да су представници Приштине у Брисел дошли неспремни да спроводе оно што је договорено, очекујући да им Србија да све.

То тако не функционише. И они и ЕУ морају да знају да је оног момента када је споразум о формирању и усвајању статута ЗСО потписан, то постала обавеза не само Београда и Приштине, превасходно Приштине, већ и ЕУ, јер је потписом госпође Ештон то постао саставни део европске спољне и безбедносне политике, поручио је Ђурић.

Он је нагласио и да се делегација Београда у разговорима са Приштином бори не за било какав статут за Заједницу српских општина, већ за договорену суштину тог споразума, преневши новинарима да је и председник Србије Александар Вучић претходних дана на више адреса у САД и светским организацијама разговарао о потреби доношења статута ЗСО.

Када је реч о другим темама које се биле на агенди тродневног техничког дијалога у Бриселу, делегација Београда је, како је истакао, понудила конструктивна решења акутне кризе у енергетском сектору.

Због крађе струје од стране приштинских власти чак је и у Западној Европи и Бриселу дошло до кашњења дигиталних сатова за 6 минута.

Наша страна је понудила конструктивно решење како да се регулише проблем тарифирања и да се привремено, до почетка спровођења договора о енергетици, то реши, али они о томе нису желели да разговарају. Желели су да разговарају само о томе како да Приштина добије контролну област, навео је Ђурић.

Он је посебно нагласио да се последњег дана није разговарало уопште о слободи кретања, што је било предвиђено као тема.

О каквој слободи кретања да разговарамо док се Срби на Космету, попут господина Зајића, хапсе из политичких разлога? Зајић је био директор банке у Клини, старина од 70 година, никада пушку у руке није узео, ухапшен је као повратник само зато да би се Срби застрашили и послала порука да нису пожељни на Космету, закључио је Ђурић.


Документи
  Резолуција о основним принципима за политичке разговоре са привременим институцијама самоуправе на Косову и Метохији (2013)
  Политичка Платформа за разговоре са представницима привремених институција самоуправе у Приштини (2013)
  Споразуми постигнути у дијалогу са Приштином уз посредовање ЕУ (2011)

Линк
Канцеларија за Косово и Метохију

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs