Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Косово и Метохија > Циљ мартовског погрома био коначни прогон Срба са Космета

Циљ мартовског погрома био коначни прогон Срба са Космета

Београд, 17. март 2018. године – Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Зоран Ђорђевић поручио је вечерас да непризнавањем независности Косова и Метохије Србија чува не само свој легитимитет и територијални интегритет, већ и сваке независне државе у свету.

Фото: Танјуг

Ђорђевић је на свечаној академији у Народном позоришту, организованој поводом дана сећања на 17. март 2004. године “Погром на Косову и Метохији”, рекао да је косовски преседан дао ветар у леђа многим сепаратистичким покретима на тлу Европе.

Мислимо да ће међународна заједница све више увиђати исправност нашег става како се више буде суочавала са том појавом у годинама које долазе, истакао је министар, поручивши да имамо задатак да сачувамо тих 15 одсто државне територије и да то нама представља цео свет.

Он је, подсетивши на погром над српским становништвом на Косову и Метохији, на дешавања од 17. и 18. марта 2004. године, рекао да се процењује да је више од 4000 људи српске националности изгнано из својих кућа широм покрајине.

Ђорђевић је оценио да је циљ ове акције, коју су организовале приштинске власти, био да се и они најупорнији Срби застраше и иселе у друге делове Србије и придруже другим интерно расељеним лицима, а главни задатак погрома био је усмерен на уништење српске културне баштине на Косову и Метохији.


Документи
  Резолуција о основним принципима за политичке разговоре са привременим институцијама самоуправе на Косову и Метохији (2013)
  Политичка Платформа за разговоре са представницима привремених институција самоуправе у Приштини (2013)
  Споразуми постигнути у дијалогу са Приштином уз посредовање ЕУ (2011)

Линк
Канцеларија за Косово и Метохију

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs