Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Косово и Метохија > Трактор за српске повратнике из Гребника код Клине

Трактор за српске повратнике из Гребника код Клине

Клина, 18. март 2018. године – Помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Петар Петковић предао је данас српским повратницима у селу Гребник код Клине трактор, донацију београдског привредника Слободана Тешића, захваљујући којем ће са много мање трошкова и много лакше отпочети пролећне ратарске радове.

Фото: Танјуг

На тај начин је, након разговора председника Србије Александра Вучића са Србима на Косову и Метохији, настављена акција помоћи српском становништву у јужној српској покрајини.

Петковић је указао на то да ови храбри људи који заиста много тога преживљавају овде у Метохији, заслужују једну овакву донацију, додавши да су његов долазак у ово село и донација поруке да је држава Србија увек ту да им помогне.

Ђура Красић из Гребника је рекао да он и његови рођаци овде веома тешко живе и да су често мета напада.

Бацили су бомбу, пуцали на кућу. Имовина наших рођака, у коју спада између 80 и 100 хектара земље, који сада не живе овде је узруприрана од стране Албанаца који нам не дозвољавају да обрађујемо своју земљу. Ми смо немоћни, истакао је он.

Пре три године трактор су нам украли. Било је претњи шиканирања, све тортуре смо прошли. Апсолутно нико није одговарао, нити је ико процесуиран, наводи повратаник Ђорђе Красић.

У Гребнику је до рата живело 40, а данас ту живе четири српске породице. Повратак им је омогућен тек 2010 године. А по повратку су их сачекале претње, узурпирана имовина, напади.


Документи
  Резолуција о основним принципима за политичке разговоре са привременим институцијама самоуправе на Косову и Метохији (2013)
  Политичка Платформа за разговоре са представницима привремених институција самоуправе у Приштини (2013)
  Споразуми постигнути у дијалогу са Приштином уз посредовање ЕУ (2011)

Линк
Канцеларија за Косово и Метохију

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs