Twitter | RSS - вести | мапа презентације | контакт  
ћирилица | latinica | english 
Влада Србије
Најавe и обавештења
Активности премијера
Активности потпредседника
Активности Владе
Саопштења Владе
Саопштења министарстава
Документи
Конференције за новинаре
Интервјуи
Косово и Метохија
Економија
Политика
Стоп корупцији
Култура и вера
Спорт
Линкови
Издвојене теме

Почетна страна > Вести > Влада Србије > Саопштења Владе > Усвојени предлози три закона из области просвете

Усвојени предлози три закона из области просвете

Београд, 16. март 2018. године – Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници три предлога закона из области просвете, и то Предлог закона о националном оквиру квалификација Републике Србије, Предлог закона о уџбеницима и Предлог закона о просветној инспекцији.


На седници је усвојен и Предлог закона о поступку уписа у катастар непокретности и водова.

Предлогом закона о националном оквиру квалификација Републике Србије (НОКС) уређује се област квалификација, повезује са тржиштем рада и даје основа за примену концепта целоживотног учења, што директно развија потенцијале појединца и унапређује цео систем образовања.

Успостављањем НОКС-а ствара се јединствени национални оквир који обухвата све постојеће нивое и врсте квалификација, стицане кроз формално и неформално образовање, независно од животног доба у којем се стиче.

Предлогом закона о уџбеницима уређује се област припремања, одобравања, избора, издавања, повлачења и праћења уџбеника и приручника и додатних наставних средстава за основну и средњу школу.

Досадашња пракса показала је да су процедуре неефикасне и дуготрајне и да се морају наћи целисходнија решења, уредити надлежност органа, обезбедити поштовање задатих рокова.

За ученике са сметњама у развоју и инвалидитетом неопходно је обезбедити одговарајуће уџбенике, а да се посебан фокус усмери на кориснике бесплатних уџбеника. Центар за нискотиражне уџбенике, као посебна јединица, имаће обавезу да води рачуна о материјалном и социјалном статусу корисника ових уџбеника.

Предлогом закона о просветној инспекцији прописују се послови просветног инспектора, овлашћења и поверавања послова инспекцијског надзора општинама, градовима, као и одређивање броја инспектора на територији локалне самоуправе.

Дугогодишња пракса указује на то да је неопходно да просветни инспектори блиско сарађују са просветним саветницима, у ситуацијама када је њихову надлежност тешко разграничити.

Усвајањем Предлога закона о поступку уписа у катастар непокретности и водова, Влада има намеру да повећа ефикасност и ажурност катастра непокретности, систематски примени информационе технологије, поједностави и убрза процедуру уписа у катастар.

Грађанима ће бити олакшано подношење захтева, путем е-шалтера, биће скраћено време потребно за упис у катастар непокретности, а усвајањем закона Србија ће побољшати позицију на ранг-листи Светске банке о условима пословања "Дуинг бизнис".


Документи
Извештаји са седница Владе: предлози закона, стратегије, решења, уредбе, закључци, одлуке, информације ...

Најновије вести

Copyright © 2004 Влада Републике Србије / Email: omr@srbija.gov.rs